hnv murr

KKCG a Foxconn chtějí podporovat rozvoj evropských technologií

Mezinárodní investiční skupina KKCG a výrobce elektroniky Foxconn založily investiční fond ETIP (The European Technology Investment Platform). Jeho prostřednictvím plánují „napumpovat” do evropského IT průmyslu desítky milionů eur.

 
Skupina KKCG, patřící Karlu Komárkovi, disponuje aktivy více než dvě miliardy eur a společnost Foxconn působí v Česku jako regionální základna pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Jejich nově zřízený fond bude svou působnost zaměřovat na investice do technologických firem a jejich rozvoj. Bude nakupovat majoritní podíly ve společnostech zaměřených na chytré technologie, datová centra, kybernetickou bezpečnost, internet věcí či na zákaznické platformy. Tyto firmy by díky investicím z fondu měly získat výraznou příležitost pro další růst.
Podle informací z tiskové zprávy bude mít fond v první fázi k dispozici desítky až stovky milionů eur, přičemž postupně by mohl přibírat další partnery, kteří se budou na investicích podílet. ETIP se chystá investovat finanční prostředky do zavedených, ale technologicky inovativních, společností ve střední fázi rozvoje firmy. Mělo by jít o středně velké firmy s potenciálem vysokého růstu. V první fázi se zaměří na Česko, Slovensko, Polsko, Rakousko a Německo.
Nejde o první společný projekt obou subjektů. Vybudovaly už datové centrum u pražského sídla Sazky, provozované v rámci společného podniku SafeDx. Zatímco investiční skupina už zkušenost s provozováním datových center má (její dceřiná firma Dataspring loni spustila v Lužicích u Hodonína moderní datacentrum vybudované s pomocí evropské dotace 127 mil. Kč). Toto centrum získalo jako jedno ze šesti center v ČR mezinárodní certifikaci Tier III od standardizační autority Uptime Institute. Pro Foxconn Technology CZ šlo o premiérový projekt. „První datové centrum v Praze je pro nás pilotním projektem, na který chceme navázat následnou expanzí v Evropě. Poskytované služby nejsou jen pro velké firmy, ale rovněž pro malé a střední podniky,“ řekl Alan MacIntyre, výkonný ředitel Foxconn Technology.
Podle ředitele KKCG pro informační technologie Martina Chládka budou ve středoevropském regionu dále expandovat globální i asijské IT společnosti, a investiční skupina proto předpokládá, že datová centra a další IT služby najdou uplatnění. „Jsme přesvědčeni, že současný vývoj v oblasti informačních technologií vytváří nové obchodní příležitosti, obzvláště s vazbou na partnery v Asii. KKCG má investiční know-how a znalost domácího i evropského IT trhu a věříme, že propojení našich zkušeností s velikostí partnera, jeho vývojových schopností a výrobních kapacit v Evropě a Asii přinese zajímavé výsledky," uvedl Martin Chládek, který je zodpovědný za projekt na straně KKCG.
 
Publikováno: 3. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1794 článek mě zaujal 403
Zaujal Vás tento článek?
Ano