hnv murr

Počítačům se nedaří - trh s PC zaznamenal loni další pokles

Zlaté časy, kdy prodeje klasických počítačů rostly i dvouciferným tempem, jsou podle všeho definitivně pryč. Výrobci PC už během posledních let až na ojedinělé výjimky sledují jen sestupné statistiky, takže další celkový propad trhu s PC za rok 2016 (již popáté po sobě) není vcelku nic překvapivého.

 
Celkově se za loňský rok prodalo podle statistik 269,7 mil. ks počítačů a počítačových sestav, což představuje podle společnosti Gartner meziroční pokles o 6,2 %. Sestupný trend začaly prodeje počítačů zaznamenávat v roce 2012, nejhorší byl následující rok 2013, kdy propad trhu činil asi 10 %. V roce 2015 dosáhl pokles prodejů PC 8 %. Přestože různé analytické společnosti mohou ukazovat odlišná čísla, v jednom se shodují: neustálý postupný pokles na trhu s PC trvá a zatím moc nezpomaluje.
Důvodů, které vedly k této situaci, je vice. Např. výkonově i několik let staré počítačové sestavy stačí na většinu úloh, pro něž je lidé používají a tak běžné uživatele nic nenutí do rychlejší obměny vybavení. Pak je tu konkurence ze strany mobilů. Klasickým kancelářským PC šlapou silně na paty stále výkonnější a schopnější mobilní telefony, které přebírají řadu jejich funkcí. Mnoho uživatelů už začalo nahrazovat tradiční PC výkonnými a hlavně dokonale mobilními smartphony.
Ne všechny počítače jsou však v problémech. Jsou i výjimky, jako např. výkonné sestavy pro herní segment, jimž se docela daří a které naopak vykazují stabilní vzestup. Také počítače z druhé strany produktového spektra: levné notebooky a zařízení 2 v 1, o něž je rovněž poměrně stabilní zájem. Dá se obecně říci, že hernímu hardwaru se loni celkem dařilo - uživatelé mají zájem např. o herní monitory, které zaznamenávají růstová procenta, a nové výkonné grafické karty.
Hlavní skupinu největších výrobců počítačů podle prvotních odhadů jejich tržního podílů tvoří značka Lenovo (za rok 2016 s více než 20% podílem), těsně následovaná HP s 19,4 % a Dell se 14,6 %, který mj. jako jediný z top dodavatelů PC uvádí růstová čísla svých prodejů.
 
Publikováno: 3. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1825 článek mě zaujal 393
Zaujal Vás tento článek?
Ano