hnv murr

Murrelektronik dělá automatizaci chytřejší

Na prestižní přehlídce elektrotechniky mezinárodního veletrhu Amper nemůže chybět společnost Murrelektrotechnik, která patří mezi tradiční vystavovatele. Na letošním ročníku představí kromě jiného inovativní spínaný zdroj Emparro67 Hybrid, novou diagnostickou bránu Cube67 a inovativní systém pro sledování proudu Mico Pro.

 

Tento přední dodavatel elektronického a elektrotechnického vybavení přiváží ze svého výrobního závodu ze Stodu u Plzně nejnovější přírůstky ze svého portfolia.

Diagnostika hračkou
Sběrnicový systém Cube nabízí rozsáhlé diagnostické možnosti, ale nová diagnostická brána Cube67 (gateway) přístup k těmto datům ještě více usnadňuje. Toto řešení se snadno implementuje, zajišťuje jasná hlášení při poruše a díky rychlejšímu odstranění poruch umožňuje vysokou disponibilitu strojů a zařízení.
Výkonný decentralizovaný sběrnicový systém Cube, který se používá ve strojích a zařízeních, se díky modulární struktuře a množství vstupních, výstupních a multifunkčních modulů a široké škále funkčních modulů (např. IO link, RS 485 atd.) snadno přizpůsobuje přesně na míru konkrétním požadavkům daného využití. Systémovým kabelem jsou přenášena komunikační data i napájecí napětí, přičemž ke čtyřem větvím každého sběrnicového uzlu lze připojit až 32 modulů. Rozhodující výhody systému přináší konektorové připojení, kompletně zalitý plášť modulů, charakteristické multifunkční kanály a rozsáhlé diagnostické možnosti.
Vyhodnocení diagnostických dat a jejich využití představovalo dosud spoustu práce pro programátora, protože bylo nutné provádět diagnostiku pro každé zařízení zvlášť, jelikož různé řídicí systémy vyžadují různé diagnostické koncepce. U některých řídicích systémů nemohl být využit kompletní rozsah diagnostických možností. A důsledek? Chyby nebylo možné dostatečně rychle lokalizovat, v nejhorším případě docházelo k dlouhým provozním výpadkům. To stálo čas, peníze a nervy.

S tím je nyní konec!
S novou diagnostickou bránou Cube67 je k dispozici šikovný nástroj, který ze systému Cube velmi jednoduše a rychle získá diagnostická data. Díky své robustní konstrukci je diagnostická brána předurčena pro použití v drsném průmyslovém prostředí. Zapojuje se do vedení mezi sběrnicovým uzlem Cube a (až) čtyřmi větvemi. Prostřednictvím standardního ethernetového rozhraní je diagnostická brána propojena s nadřazenou komunikační rovinou.

Kompletní znázornění topologie
Když se spustí systém Cube, načte diagnostická brána celou topologii a následně celou procesní komunikaci a všechna diagnostická hlášení. Modul tato data vizuálně upraví a znázorní všechny informace - bez ohledu na systém řízení a bez dalšího softwaru - v libovolném prohlížeči a také nezávisle na platformě, vždy stejným způsobem. Každý, kdo má přístup ke komunikační síti, může přistupovat k těmto datům, např. na HMI, pomocí tabletu nebo pc. Na obrazovce se automaticky zobrazí uspořádání modulů v přehledné topologii a ve formě tabulky veškerá provozní data, např. stavy jednotlivých vstupů a výstupů. Diagnostická hlášení systému jsou zobrazeny graficky v topologii, i v tabulce.
Velkou výhodou tohoto nástroje je paměť diagnostických hlášení. V ní se zaznamenávají „přechodné chyby“, tj. chyby, které se vyskytují pouze dočasně, např. pokud při porušení kabelu dochází v určitém úhlu na dráze vlečného řetězu k přerušení kontaktu nebo pokud se některý senzor vždy v určitou denní dobu „přehřívá“ z důvodu slunečního záření. „Přechodná chyba“, která již není akutní, se v řídicím systému již nezobrazuje, je „odstraněná“. To je však špatně, protože často je taková chyba předzvěstí počínajícího většího problému.

Označení modulů a chybová hlášení
Nástroj poskytuje ke stažení přehlednou tabulku ve formátu CSV, která obsahuje přehled modulů, komponent a také všech vstupů a výstupů daného řešení. V této tabulce je možné přiřadit název komponentám a spravovat označení pro všechny možné chyby ve formátu prostého textu. Tabulka se zpětně importuje a nástroj pak používá tyto názvy a označení. Uživatel tak neuvidí - jak ve znázornění topologie, tak i tabulkovém seznamu - již žádná „zakódovaná“ chybová hlášení, ale jasná oznámení jako „Zkrat na hydraulickém agregátu“ nebo „Přerušení vodiče na analogovém snímači, port dva čerpací jednotky“. S takovými informacemi se závady najdou rychle.
Aby bylo možné chyby také rychle odstranit, je umožněno prostřednictvím CSV souboru do systému importovat dokonce i pokyny pro postup s konkrétními návrhy řešení, např. „Zavřít ventil“ nebo „Vyměnit vedení“. V ideálním případě bude v tabulce uloženo i identifikační číslo dílu, který je třeba vyměnit a tím se odstranění závad urychlí.
Data diagnostické brány Cube67 je možné uložit pro export nebo pro statistické průzkumy. Nabízí se tak např. možnost počítat cykly spínání vstupů a výstupů, a tyto informace použít pro prediktivní údržbu v pravidelných intervalech. Prostřednictvím formátu výměny dat lze data použít i pro jiné systémy a integrovat přímo do různých aplikací, např. ERP a cloudové systémy.
Výhody diagnostické brány Cube67 využijí nejrůznější osoby podílející se na životním cyklu strojů a zařízení. Např. technik uvádějící zařízení do provozu může pomocí diagnostické brány prohlížet topologii a včas odhalit slabá místa, jako jsou zkraty nebo chyby topologie (tj. rozdíly mezi požadovanou a skutečnou konfigurací). Modul je velmi užitečný také pro IO testy.
Nebo servisní technik může dočasnou integrací diagnostické brány rychle lokalizovat a opravit chyby, aby byla zajištěna vysoká disponibilita stroje. Také je zajímavá dlouhodobá integrace, prostřednictvím vzdáleného přístupu poskytuje vhled do stroje nebo zařízení a umožňuje např. vzdáleně instruovat elektrikáře na místě.
V neposlední řadě je to operátor stroje, který trvale integruje diagnostickou bránu a může včas reagovat na hrozící problémové situace. Do systému můžou být začleněny pokyny pro konkrétní chybové případy, takže servisní pracovník již může cestou ve skladu vyzvednout správný náhradní díl.

 
Publikováno: 2. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1874 článek mě zaujal 390
Zaujal Vás tento článek?
Ano