hnv murr

Inovace v technice hydraulických hadic

Poruchy hydraulických hadic, včetně mechanických poškození a abraze patří k nejčastějším příčinám výpadků hydraulických systémů přinášejících nejen náklady na opravy a ztráty z prostoje strojů, ale i významná bezpečnostní rizika pro jejich obsluhu. Ke snížení poruchovosti hadic by mělo přispět i nové řešení jejich konstrukce.

 

Nová celosvětová norma pro hydraulické hadice ISO 18752 mění dřívější pojetí založené na jejich rozměrech a konstrukci, koncipované převážně z pohledu výrobců hadic, a vychází vstříc hledisku výrobců a uživatelů hotových strojů. To přináší možnost přenést funkční požadavky kladené na stroj (hydraulický výkon, charakter zatížení, pracovní teploty, požadovaná životnost, atd.) přímo na volbu odpovídajícího typu a rozměru hydraulické hadice.
Nejčastější příčinou poruch hydraulických hadic není ztráta těsnosti nebo prasknutí působením hydraulického tlaku, ale mechanické poškození, zejména v aplikacích, kdy se k otěru hadice přidružuje i velmi malý poloměr ohybu, jehož efekt je znásoben povětrnostními vlivy, působením UV záření a ozonu (např. v mobilní technice). Takovým kumulovaným mechanickým a chemickým vlivům již nedokáže odolat žádný z dnes známých elastomerů (pryží). Nedostatečná elasticita plastomerů (termoplastů) zase omezuje jejich použití pro duši hadice, a to zejména v aplikacích s dynamickými tlaky, v nichž je životnost plastových hadic do první netěsnosti v porovnání s pryžovými hadicemi výrazně kratší. Jako logické východisko se tak nabízí hybridní konstrukce hadic - vnitřní duše pryžová, vnější plášť z termoplastu. Co se však zdá konstrukčně jednoduché, nemusí být vždy jednoduché technologicky.
Parker Hannifin je jedním z mála výrobců hydraulických hadic, který si s tímto problémem poradil a uvedl na trh několik typů hydraulických hadic s kombinovanou konstrukcí - duší ze syntetické pryže NBR a pláště z polyuretanu (PU).
NBR je elastomer kompatibilní s širokým spektrem medií a současně je v širokém rozsahu teplot dobře mechanicky odolný vysokým tlakům, cyklickým relativním pohybům duše vůči povrchu koncovky i abrazivním účinkům proudících medií. Polyuretan je na druhé straně výborná volba pro plášť hadice. Má vynikající mechanické i chemické vlastnosti, pevnost, odolnost proti nárazům a otěru, dostatečnou elasticitu i při nízkých teplotách, odolnost proti UV záření a ozónu i proti běžným chemikáliím. Navíc umožňuje zhotovit plášť v barevných provedeních (což lze využít pro odlišení různých souběžně vedených hadic) a technologicky jednoduché spojení několika hadic do zdvojené nebo vícenásobné verze. Kombinací obou základních materiálů vykazují hadice s NBR duší a PU pláštěm vlastnosti nedostižné u tradičních pryžových nebo plastových hadic a mohou tak splňovat ty nejnáročnější a často protichůdné požadavky dnešních strojů.

Nová řada hadic Parker Hannifin využívajících hybridní konstrukce NBR/PU zahrnuje tři základní typy 462PU, 692PU a 837PU:

- 462PU je PU variantou kompaktní dvouopletové hadice pro střední a vyšší tlaky 28 až 42,4 MPa s širokým rozsahem použití;

- 692PU je extrémně kompaktní hadice s konstantním pracovním tlakem 21 MPa pro všechny světlosti a výjimečně malé poloměry ohybu. V aplikacích, kdy je hadice vedena přes otočné kladky, vykazuje 5x vyšší životnost oproti klasickým hadicím;

- 837PU je nízkotlaká hadice Push-Lok® (bez nutnosti zalisování). Je ideální např. pro zpětné větve hydraulických okruhů, chladicí a pneumatické okruhy, jako ochrana elektrických kabelů v robotech, montážních a svařovacích linkách, obráběcích strojích apod.

 
Publikováno: 28. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1659 článek mě zaujal 365
Zaujal Vás tento článek?
Ano