hnv murr

Misan posílil své technologické centrum

Firma Misan, jeden z hlavních dodavatelů obráběcích strojů v Česku, se jako dobrý hospodář snaží podstatnou část svého zisku investovat do dalšího rozvoje, a tak v roce 2015 padlo rozhodnutí o výstavbě nové haly, která by rozšířila možnosti technologického centra v Lysé nad Labem. V loňském roce  začala výstavba a po půl roce nastává oficiální otevření nové haly. Přesně  21. února se na strojírenské mapě ČR objevilo jedno z největších předváděcích a školicích středisek obráběcích strojů ve střední a východní Evropě.

 

Vybudování nové haly probíhalo o něco rychleji, než výstavba první haly, kdy se musely řešit inženýrské sítě, problematika odpadních vod apod. Dohromady mají obě haly zhruba 5000 m2, což je skutečně velkorysý prostor, jakým se mohou pochlubit obvykle jen tovární haly samotných výrobců obráběcích strojů, ale u technologických a předváděcích center jde i na evropské poměry o výjimečnou unikátní záležitost.
I když zvenčí vypadají stejně, kromě čtyřmetrové mezery mezi nimi dělí obě haly i 12 let a pokrok v instalovaných technologiích a vybavení, k němuž za tu dobu v technice došlo. Např. v řízení jednotek, elektronice a elektrických rozvodech, což mj. vedlo i k přestěhování a inovaci rozvodny, k níž se přistavěla další. Měnila se i kotelna, zvýšenou spotřebu tepla pokrývají nyní dva moderní ekologické kotle Hoval, zářivky a halogeny vystřídalo moderní úsporné LED osvětlení.

Dvojčata jen napohled
Oproti své předchůdkyni z roku 2004 má nová hala, i když je de facto jejím dvojčetem, řadu vylepšení a vychytávek. Např. pro příjezd kamionů s nákladem slouží speciální prostor s nákladovou rampou vybavenou tepelnou clonou, jež brání přístupu studeného vzduchu zvenčí i v poměrně třeskutých mrazech, jaké panovaly v době, kdy jsme se na novou halu k Misanu vypravili podívat. Blok výkonných ventilátorů vyfoukává proud vzduchu směrem ven, takže podobně, jako např. v lehce přetlakovaných prostorách, jaké známe z prostředí tzv. čistých provozů (clean labs), nemůže studený vzduch zvenčí pronikat mezerou mezi stěnami a kamionem dovnitř haly.
Pod stropem haly je instalován nový pojízdný jeřáb s dvojnásobně vyšší nosností než jeho protějšek ve vedlejší hale - zvládne až 32 tun (v případě potřeby dokonce až 40 t). A právě kvůli tomu si konstrukce haly vyžádala i úpravy a zesílení sloupů a podpůrných prvků jeřábu, aby vyhovovala statika stavby a nosné prvky jej bezpečně unesly. Jeřáb umožní pohodlnou manipulaci s těžkými stroji při vykládání z kamionu a jejich přemísťování v prostorách haly. Do vedlejší staré haly se pak mohou dostat širokým průchodem mezi nimi.
Ve staré hale je umístěno ca 15 strojů, v nové jich bude o něco méně, celkem by v obou mělo být instalováno 23 strojů, v regálech a vitrínách v jejich sousedství je prezentováno opční vybavení a příslušenství - dopravníky, vysokotlaká čerpadla apod.
O dobré světelné podmínky se kromě výkonných světelných těles stará i velkorysé střešní prosklení propouštějící dostatek denního světla. Zhruba čtyřmetrový prostor, který si vyžádal nezbytný odstup mezi oběma halami technicky důležitý pro jejich statiku, byl rafinovaně využit pro umístění dílen, skladů (v přízemní části přístupných z obou stran), expediční místnosti a zázemí pro zaměstnance. Těm bude sloužit i nový přístup a parkoviště za halou, zatímco dosavadní parking před budovou bude vyhrazen pro návštěvníky, kterých se většinou na akcích pořádaných firmou Misan sejde hodně - tradičně se např. technologických dnů pořádaných s partnery z řad dodavatelů nástrojů účastní desítky až stovky lidí.
Modernizací prošla i kompresorovna, které vévodí nový výkonný 40kW lamelový kompresor Kaeser, jenž slouží pro obě haly, jeho výhodou je kromě lepších parametrů také tišší provoz. Nové vybavení získala i kotelna, kde byly instalovány moderní kotle Hoval, jež nahradily původní Buderus, který by na dodávku tepla pro obě haly již nestačil. Nejproblémovější ze staré kotelny byl systém dotlakovávání vody, říká Jaroslav Svoboda, což bylo způsobeno i tvrdostí místní vody. S tím by měla pomoci instalovaná nové filtrační jednotka.

Brána k novým příležitostem
Co vedlo Misan k rozhodnutí investovat do takto velkorysé přístavby? Důvodů bylo několik, jak konstatuje Jaroslav Svoboda. Kromě toho, že pro rozvoj firmy a její další plánované aktivity začaly být dosavadní prostory těsné, by měla nová hala podstatně rozšířit a nabídnout i nové možnosti pro firmu i její zákazníky. A to zejména v prezentaci širšího portfolia strojů, které Misan na českém trhu nabízí, k posílení jejich servisu i úprav.
Okuma, značka, která je vlajkovou lodí v portfoliu firmy, má jiný systém dodávek svých strojů než používají obvykle jiní výrobci - dodává stroje v univerzálnějším provedení, které se u dodavatele „ladí” podle požadavků zákazníka. Tím se výrazně zkracují dodací lhůty. To ale na druhou stranu klade i určité nároky na partnerskou firmu, zajišťující v příslušné zemi pro tyto stroje servis a dodavatelské služby, včetně nároků na skladovací prostory - právě to je jeden z důvodů, proč se Misan rozhodl zásadní způsobem rozšířit své zázemí. Kromě množství strojů, které bude moci zákazníkům dodat v co nekratších lhůtách, nabídne i možnost seznámit se s větším množstvím různých konfigurací - prakticky v plném rozsahu velikostních řad - naživo, v podmínkách reálného provozu. A to bez nutnosti navštívit pro příslušnou prezentaci např. přímo výrobce nebo jeho evropské zastoupení. Ani pro servisní záležitosti nebude nutné povolávat specialisty z Německa nebo dokonce až z Japonska, což je samozřejmě časově i finančně náročné - certifikovaní specialisté z Misanu to zvládnou stejně dobře. Předvedení možností, které stroj nabízí, bude možné v technologickém centru v Lysé nad Labem, kam je to z dálnice spojující Prahu a Hradec Králové, co by kamenem dohodil. Stejně jako během maximálně pár hodin může být tamní servisní technik u zákazníka, který tak nemusí čekat, až dorazí zahraniční specialista. I předávání strojů zákazníkům bude jednodušší.
V neposlední řadě nabízí rozšíření prostor o novou halu i nové, větší možnosti pro prezentační a vzdělávací akce. A to už dosud firma obvykle počtem naživo předváděných strojů zpravidla převyšovala až na výjimky konkurenční zastoupení dalších značek a výrobců pořádajících (obvykle v rámci zákaznických dnů) obdobné akce. Jak uvedl Jaroslav Svoboda, dosavadní obvykle zhruba desítka předváděných strojů se díky nové hale může rozrůst prakticky na dvojnásobek.
Možnost reálného předvedení různých možností strojů by měla mít i bezprostřední vliv na vývoj zakázky, kdy stroj poptávaný na základě určitých požadavků nemusí být nakonec také definitivním řešením. Odborníci z Misanu ale mohou doporučit - a také v reálném provozu předvést - např. alternativní řešení či technologické vybavení, jež mohou ve finále lépe vyhovovat požadavkům příslušné aplikace. A takovýto vývoj zakázky, kdy se postupně na základě upřesnění požadavků a dodaných parametrů, doplňují i další nabídky, aby výsledné řešení zaručilo maximální uspokojení skutečných potřeb zákazníka, není vůbec ojedinělou záležitostí.
Je lepší zákazníkovi rozmluvit stroj, který by pracoval na hraně svých možností, to je pro dodavatele riziko, které mu může zničit léta budované renomé, a snahou je samozřejmě se takovýmto extrémům vyhnout, konstatuje Jaroslav Svoboda.
Ke stěžejním rozhodujícím faktorům, které se stále častěji promítají do rozhodování tuzemských zákazníků, patří i zástavbová plocha, kterou instalované stroje vyžadují. Zákazníci se obvykle snaží dosáhnout minimální zábor plochy v drahých areálech. Začíná ale stoupat i počet robotických buněk, které v sobě mají integrovány u strojů i obslužné roboty, což umožňuje snížit počty pracovníků dříve potřebných pro zajištění efektivního provozu strojů. To má také odlišné zástavbové parametry, vzhledem k tomu, že jde obvykle o komplex hned několika strojů se vzájemně navazujícími operacemi. A rostoucí zájem o takovéto stroje je vidět i v Česku.

…a samozřejmě i pro lidi
Kromě technické stránky související se stroji samotnými je nová hala samozřejmě přínosem i pro zaměstnance, kteří získali další komfortní moderní zázemí, a jichž v souvislosti s rozvojem firmy rovněž přibývá. Podobně jako jiné strojírenské firmy shání Misan zejména schopné servisní pracovníky a další nové techniky.
Kromě stálých kmenových pracovníků firmy využívají její moderní vybavení a prostory také studenti, kteří se zde v praxi seznamují se stroji a z nichž se mohou rekrutovat i budoucí zaměstnanci. Firma i studenti se tak vzájemně lépe poznají, někteří, které Misan považuje za perspektivní, už dostávají od firmy i stipendium, a jak říká Hedvika Hendrichová, jedním ze současných zaměstnanců je např. i student, který byl v Misanu původně na brigádě, a nakonec zde zůstal jako stálý pracovník zdejšího týmu.

 
Publikováno: 27. 3. 2017 | Počet zobrazení: 1628 článek mě zaujal 360
Zaujal Vás tento článek?
Ano