hnv murr

Nová ložisková tělesa pro náročné provozy s vysokou odolností

Loni uplynulo právě jedno století od doby, kdy společnost NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha) zahájila svou činnost a vyrobila první kuličková ložiska na území Japonska. Za dobu své existence NSK Ltd. vyvinula kompletní sortiment ložisek, která se prodávají po celém světě, a velkou měrou přispěla k vývoji v různých odvětvích ekonomiky a k pokroku v oblasti techniky. Nyní přichází na trh další z novinek této značky.

 

Nová ložisková tělesa NSK řad SNN a SD kombinují tradiční výhody rychlé a snadné montáže integrovaných ložiskových jednotek s vysoce kvalitním těsněním a mechanickou ochranou pro použití v náročných průmyslových aplikacích jako jsou doly, cementárny, ocelárny apod. Při jejich vývoji a výrobě využila firma svoji odbornost a zkušenost rovněž při výrobě přesné lineární techniky, komponent pro automobilový průmysl a výrobků z oblasti mechatroniky.

Pro spolehlivý provoz v těžkých podmínkách
Díky své robustní konstrukci, vysoké tuhosti, možnosti použití výkonných dvouřadých kuličkových ložisek či naklápěcích soudečkových ložisek, a výběru z pěti typů těsnění pro nejnáročnější provozní podmínky, zajišťují tato ložisková tělesa nepřetržitý spolehlivý provoz dopravníků, podavačů a dalších manipulačních technologií.
Lehká řada SNN 500 a těžká řada SNN 600 spolu tvoří širokou škálu těles, která v kombinaci s vysokou variabilitou těsnění a možností použití dvouřadých kuličkových a soudečkových ložisek mnoha rozměrových řad, nabízí řešení pro většinu aplikací s průměrem hřídele od 20 do 140 mm. Řada SD je určena pro aplikace s vyšším zatížením pro použití větších soudečkových ložisek s průměrem hřídele od 150 do 380 mm.

Výběr mazání i těsnění dle použití
Obě zmíněné řady ložiskových těles poskytují svým uživatelům flexibilitu i pokud jde o způsob mazání - ať už olejem nebo tukem. Každé těleso je vybaveno dvěma mazacími otvory pro montáž maznice a jedním vypouštěcím otvorem umístěným ve spodní části tělesa.
Pro provoz v nepříznivých podmínkách nabízí řada SNN hned několik variant těsnění. Dvoubřité polyuretanové těsnění (typ G) a kombinace vlny, umělého hedvábí a nízkouhlíkové oceli (typ C) jsou určeny pro obvodovou rychlost hřídele do 5 m/s a provozní teplotu do až 100 °C. Typy V a TS-U lze provozovat až do 7 m/s. Těsnění typu V se zase nejlépe z uvedených těsnění vypořádá s nesouosostí, a to až do 1,5°, těsnění TS-U nabízí nejvyšší úroveň ochrany proti vniku vlhkosti a prachu do tělesa. Jde o kombinaci litiny a NBR těsnění, které poskytuje možnost provozu až do 120 °C. Tento typ těsnění je možno použít i pro tělesa řady SD.

Charakteristiky a výhody:
- Dělená ložisková tělesa umožňující snadnou montáž a demontáž.
- Možnost výběru z několika typů těsnění dle požadavku aplikace.
- Mazací otvory zajišťující dostatečné mazání ložiska během provozu.
- Distanční kroužky pro zajištění axiální polohy ložiska.

Petr Nedorost, PK SERVIS technické součásti s.r.o. se souhlasem NSK

 
Publikováno: 24. 2. 2017 | Počet zobrazení: 1978 článek mě zaujal 361
Zaujal Vás tento článek?
Ano