Aimtec hnv murr

Brněnský Techfest aneb od teorii k praxi

Na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně proběhl 24. listopadu již třetí ročník technické konference Techfest, jejímž cílem je propojit studenty s praxí, a motivovat je do dalšího studia. Zatímco dopoledne mohli studenti navštívit inspirativní přednášky osobností z technické branže, odpoledne bylo zasvěceno interaktivním workshopům, které připravili zástupci firem.

 
Součástí třetího ročníku Techfestu bylo i představení možnosti práce u firemních partnerů a to i v rámci programů pro studenty a možnosti spolupráce na diplomových pracích. Celou akci završil networkingový večer.
V dopoledním bloku umožnil Ing. Jaromír Marušinec nahlédnout za oponu informačních systémů, sítí a cloudových služeb VUT. Ing. Konvalinka ze společnosti GE Aviation představil současnost a budoucnost turbovrtulových motorů GE v České republice a letadlům věnoval svou přednášku i Marián Barus, který se po dobu více než 50leté činnosti v letectví věnoval zejména jejich konstruování a stavbě. Nadšence do informatiky inspiroval Paul Hrdina, který založil brněnskou pobočku Netsuite, svou přednáškou 20 let v kůži developera, při níž se studenti mohli vžít přímo do role technika, který se po studiu na vysoké škole vydává na klikatou životní cestu.
Během workshopů se účastníci krátce seznámili s danou firmou a následně byli instruováni praktickými pokyny k interaktivní části. Na workshopu firmy Škoda Auto, s názvem Lisovna dává vozu tvář, si mohli na vlastní kůži vyzkoušet práci auditora a pokusit se odhadnout výskyt defektů přímo na plechu zadní části automobilu. Nanosvět na dosah měli studenti na workshopu od společnosti Thermo Fisher Scientific (dříve FEI), kde si sami mohli vyzkoušet např. konstruování některých částí mikroskopu včetně jeho ovládání na dálku. Honeywell umožnil studentům zkusit si postavit vlastní turbo, seznámil je s trendy v přeplňování spalovacích motorů, či předvedl možnosti nejnovějších výrobních technologií v automobilovém průmyslu. Informatici si zase zaprogramovali na workshopu Letem ERP světem od firmy Netsuite a to za mentoringu zkušených vývojářů.
Konference Techfest je organizována studentskou organizací BEST (Board of European Students of Technology), jejíž cílem je spojit studenty s praxí. Toho dosahuje prostřednictvím několika akcí, kromě Techfestu organizuje inženýrskou soutěž EBEC, která se bude v březnu již po deváté konat na čtyřech fakultách VUT. Zde proti sobě budou bojovat čtyřčlenné týmy studentů na technickém zadání dodaném firemními partnery.
 
Publikováno: 24. 2. 2017 | Počet zobrazení: 1733 článek mě zaujal 384
Zaujal Vás tento článek?
Ano