hnv murr

Dobíječka mobilů nastartuje i auto

S příchodem zimního období může nastat problém slabé autobaterie, který může zkomplikovat plánovaný ranní odjezd vozidlem. Pokud náhodou není zrovna po ruce ochotný soused se startovacími kabely, může pomoci powerbanka, zařízení, které používáme k dobíjení mobilů. Tedy samozřejmě ne každá.

 

Záložní zdroje energie, tedy doplňkové akumulátory, už nějakou dobu pomáhají dobíjet energii pro vybité baterie smartphonů a notebooků. Mnoho uživatelů těchto mobilních zařízení si (většinou poté, co je elektronika opakovaně nechala na holičkách v nejméně vhodné chvíli) už tento užitečný doplněk pořídilo. Zvláště pro velkoformátové smartphony, které jsou prakticky nepřetržitě v provozu, se zásoba doplňkové energie uložená v kapse či v kabelce vyplatí. Stejně tak může prokázat neocenitelní služby i skomírajícímu notebooku, na kterém ještě potřebujeme dokončit práci, jež nám určitě zabere o pár minut více, než dovolí tenčící se zásoba energie v baterii.

USB i startovací kabely
K dobíječkám, které jsou schopné i nastartovat auto, patří Car Jump Starter & Powerbank firmy Trust, disponující při plném nabití kapacitou 10 000 mAh. K tomuto účelu obsahuje její doplňková výbava v praktickém pouzdře i sadu startovacích kabelů, které se zapojují do konektoru na zadní straně zařízení, zatímco čelní strana slouží k připojování běžné mobilní elektroniky prostřednictvím USB portů. K dispozici jsou hned dva, takže není problém dobíjet více zařízení zároveň, což se samozřejmě může leckdy hodit.
Možnosti použití powerbanky pro řidiče napovídají mimo názvu jak robustní odolné provedení s kryty konektorů proti prachu a vodě, tak i další funkce: kromě výkonné LED svítilny je vybavena také nouzovou signalizací pro případ nehody či nutného nouzového odstavení vozidla - varovným oranžovým blikáním, jehož frekvence, a intenzita výstražného znamení se nastavuje pomocí sekvence stisknutí spínacího tlačítka.
Podle výrobce by výkon zařízení měl být dostačující k nastartování vozu s benzínovým motorem o objemu až čtyř litrů, nebo s dieselovou pohonnou jednotkou do objemu 2,5 l. „Viděl jsem tato zařízení v akci, která skutečně fungovala, ale i to, když pokus o nastartování pomocí powerbanky nebyl úspěšný,“ říká Ludvík Šamberger, šéf pražského autoservisu Šambi Car. Záleží samozřejmě jak na stavu autobaterie, tak na výkonu powerbanky samotné. JumpCar má se svou kapacitou dostatečný výkon, některé slabší powerbanky s kapacitou pod touto hodnotou ovšem k nastartování vozidla, zejména s výkonnějším motorem či zcela vybitou baterií stačit pravděpodobně nebudou.

Mít či nemít?
Otázkou samozřejmě je, zda se pořízení této novinky vyplatí. Investice ca 3500 Kč není sice úplně zanedbatelná suma, ovšem pokud si powerbanku nebudete pořizovat jen pro případ nouzového nastartování vozidla (kdyby tedy tato situace někdy nastala), ale bude využívána k tomu, k čemu je primárně určena - tzn. k dobíjení přenosné elektroniky, pak to není zbytečná investice a možnost použití v situaci, kdy vás zaskočí slabá autobaterie, je pak příjemným bonusem.
A navíc je tu ještě jedna atraktivní možnost, a to získat ji prakticky zdarma - v případě, že uspějete v předplatitelské soutěži, o níž se podrobnější informace můžete dozvědět na str. 58.

 
Publikováno: 31. 1. 2017 | Počet zobrazení: 2189 článek mě zaujal 412
Zaujal Vás tento článek?
Ano