hnv murr

¨Poslední mušketýři: Francie se zbavuje uhelných elektráren

Prezident François Hollande oznámil plán na uzavření čtyř zbývajících francouzských uhelných elektráren do roku 2023. Poslední kvarteto „uhelek“ vyrábí zhruba 4 % elektřiny produkované v zemi galského kohouta, jejich podíl by měly převzít ekologičtější obnovitelné zdroje.

 
Elektrárna Cordemais v Pays de Loire na Atlanitickém pobřeží v Bretagni je s celkovým výkonem 2600 MW nejen největší francouzskou tepelnou elektrárnou (produkuje třetinu výkonu tepelných elektráren v zemi), ale i jednou z největších v Evropě. Tvoří ji dvě naftové sekce, každá s výkonem 700 MW, a dva uhelné bloky po 600 MW výkonu, spotřebovávající ročně 1,3 - 2 mil. tun uhlí dováženého z Jižní Afriky, Polska, USA či Austrálie.
Další na seznamu odstavovaných uhelných zdrojů jsou 600MW elektrárny Le Havre v Seine-Maritime a elektrárna Emile-Huchet s výkonem 618 MW v Moselle. Poslední ze čtveřice francouzských dosud provozovaných uhelných elektráren je 868MW závod v Gardanne-Meyreuil v Provence. Její nepřehlédnutelnou dominantou je 300 m vysoký komín, nejvyšší ve Francii. Bude přebudována na ekologičtější palivo. Firma Doosan Power Systems transformovala již loni v rámci kontraktu s provozovatelem elektrárny, společností E.ON, čtvrtý blok uhelné elektrárny na největší francouzský energetický zdroj využívající spalování biomasy s výkonem 150 MW. Konverzí a upgradem turbín bude životnost elektrárny prodloužena na dalších 20 let a obdobný proces čeká i zbývající jednotky.
 
Publikováno: 31. 1. 2017 | Počet zobrazení: 1746 článek mě zaujal 382
Zaujal Vás tento článek?
Ano