hnv murr

Černobyl 2016: Nový kryt, nová historie - made in China...

Černobylský reaktor má od prosince nový kryt za 1,5 mld. eur (ca 40 mld. Kč). Nová kovová kopule v podobě masivního obloukového dómu, jež překryla původní sarkofág, ukrývající ve svém nitru havarovaný čtvrtý reaktor, má mít životnost 100 let. Po tuto dobu bude mimořádné stavební dílo bránit úniku radioaktivity.

 

Struktura obsahuje i komplexní ventilační systém pro řízení atmosféry uvnitř oblouku (zabraňuje úniku radioaktivních částic do atmosféry) a je vybavena visutým mostovým jeřábem pro demontáž stávajícího krytu a poškozeného reaktoru.

Největší konstrukce svého druhu
Výstavba nového krytu s označením New Safe Confinement (NSC) byla zahájena v roce 2012. Obří kryt, který je dílem konsorcia francouzských firem VINCI Construction a Bouygues Construction s názvem Novarka, byl vyroben poblíž původní černobylské elektrárny a na své místo postupně přepraven po kolejnicích. Během náročné dvoutýdenní stěhovací operace musela být obří konstrukce 162 m dlouhá, 108,5 m vysoká o šířce téměř 257,5 m a hmotnosti přesahující 36 000 tun s mimořádnou přesností přesunuta na své definitivní umístění. Zakryla by i pařížský stadion Stade de France nebo newyorskou sochu Svobody. Aspiruje na status největší pozemní pohyblivé konstrukce všech dob.
Celou obloukovou konstrukci z 29 000 tun kovu, na jejíž výrobě se podílelo 24 zemí, drží pohromadě 680 000 masivních šroubů dlouhých 15 cm, z nichž každý váží přes 1 kg. Nový sarkofág, který má odolávat teplotám od -43 po +45 °C byl sestaven ze dvou částí. Jen příprava místa, kde byl nový kryt sestavován, si před položením 8 m silných betonových základů vyžádala odstranění stovek tun kontaminované půdy do hloubky 1 m. Přesun byl proveden pomocí speciálního posuvného systému tvořeného komplexem 224 hydraulických zvedáků, které kryt posouvaly po 60cm krocích.
„Jde o klíčovou etapu před listopadem 2017, kdy bude završen mezinárodní program přeměny Černobylu v bezpečné místo neohrožující životní prostředí," uvedlo konsorcium francouzských firem. „Vybudování nového ochranného pláště je bezprecedentní stavitelský úspěch. Představuje extrémně komplexní strukturu vybudovanou v kontaminované oblasti," řekl Vince Novak, ředitel odboru jaderné bezpečnosti z Evropské banky pro obnovu a rozvoj, která projekt financovala. Na financování nákladů se podílely čtyři desítky zemí prostřednictvím fondu Chernobyl Shelter Fund.

Slunce místo jádra?
Černobyl však možná nezůstane v historii energetiky zapsán jen jako symbol jaderné havárie, a na energetickou mapu světa se zase vrátí v nové, revitalizované podobě. Čínské firmy plánují postavit v uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině solární elektrárnu. Podle informace, kterou přinesla agentura Reuters, by výstavba měla začít už příští rok. Solární energetický komplex o výkonu 1 GW (což za ideálních slunečních podmínek odpovídá výkonu jednoho bloku Temelína) se v zóně, která je uzavřena od úniku radiace v roce 1986, chystají postavit čínské firmy GCL System Integration a China National Complete Engineering. Zatím však blíže neupřesnily, kolik má elektrárna stát, ani kde přesně bude umístěna. Uzavřená zóna u Černobylu má rozlohu 2600 km2, možnost vstupu je regulována odlišně v několika mezistupních podle vzdálenosti od epicentra výbuchu.
Čína je největším světovým výrobcem solárních elektráren, v minulém roce vyrobila zhruba 72 % světové produkce, jak vyplývá ze studie Everbright Securities, a stát firmy podporuje, aby stavěly elektrárny mimo zemědělsky využitelnou půdu, např. na území bývalých uhelných dolů. „Pokusíme se renovovat kdysi zničenou oblast zelenou a obnovitelnou energií. Bude to mimořádný ekonomický a společenský přínos,“ uvedl šéf GCL Šu Chua s tím, že projekt solární elektrárny v černobylské zóně je součástí plánů firmy prezentovat se na mezinárodním trhu.

 
Publikováno: 27. 1. 2017 | Počet zobrazení: 1694 článek mě zaujal 379
Zaujal Vás tento článek?
Ano