hnv murr

„Dokonale seřízený a ve své podstatě konzistentní …”

Firma GILDEMEISTER Italiana, dceřiná společnost skupiny DMG MORI, vyvíjí a produkuje osvědčené automatické a produkční soustruhy série SPRINT a vícevřetenové stroje řady GM a GMC v nedávno zmodernizovaném sídle v Brembate di Sopra. Měli jsme možnost vyzpovídat Maria Stroppa, generálního ředitele firmy GILDEMEISTER Italiana, o nejnovějších zástupcích programu GITAL, stejně jako o mnoha lety osvědčených modelech.

 
Firma ve zmodernizovaném sídle sjednocuje 10leté zkušenosti s technologickými znalostmi a velkým pochopením na požadavky zákazníka. Mario Stroppa přímo dohlížel na vývoj nejnovějších strojů řady SPRINT 32 | 5 a SPRINT 20 | 8.

Stroj SPRINT 32 | 5 je považován za vrchol firmy GILDEMEISTER Italiana, jak tento stroj zapadá do vašeho portfolia?
Se strojem SPRINT 32 | 5 a s možností rozšíření na 32 | 8 jsme specificky rozšířili náš sortiment automatických soustruhů se SWISSTYPEkitem - úspěšnou sérií, jejíž stroje zvládnou krátkotočné i dlouhotočné soustružení se stejnou dokonalostí. Až dosud tento segment zahrnoval pouze stroje pro obrobky s průměry v rozsahu od 20 do 42 mm, které byly příliš malé nebo nevhodné pro střední rozsah. Ale doba kompromisu je pryč, neboť nyní máme vhodné a 100% dostupné řešení, jak odpovědět na každý obráběcí úkol - v případě SPRINT 32 | 5 za minimální jednotkové náklady na obrábění tyčového materiálu do 32 mm s dvěma vřeteny a 2kanálovým ovládáním.

Ale stroje řady „42“ umí samozřejmě obrábět i obrobky menších průměrů...
To je pravda, na jedné straně, ale na druhé straně je to jen polovina příběhu. Zaprvé, chceme jít vstříc našemu zákazníkovi, což plně dokazujeme se strojem SPRINT 32 ve dvou možnostech rozšíření - s pěti nebo osmi osami. Za druhé (a to především), uživatelé pracují v prostředí silné konkurence, ve kterém dokonce i pár haléřů v jednotkových nákladech může být rozhodujícím faktorem, zda zakázka vyhraje nebo ne. Za takových podmínek mohou být investiční náklady při kalkulaci rozhodující.

Jaké jsou zvláštní silné stránky této novinky?
V této souvislosti se také nové stroje SPRINT 32 perfektně hodí do řady produktů nabízející stejný špičkový výkon jako jejich sesterské stroje. S půdorysem pouhých 2,8 m2 jsou nové modely nejvíce kompaktními stroji ve své třídě a přitom nabízí velký pracovní prostor pro obrábění až do Ø 32 x 600 mm.
Pro obrábění samotné je stroj SPRINT 32 | 5 vybaven pěti lineárními osami a C-osou hlavního vřetena, jakož i celkem 22 nástroji na nezávislých nástrojových nosičích. Čtyři poháněné pozice pro nástroje (radiální) jsou k dispozici pro hlavní vřeteno. Sprint 32 | 8 přichází s šesti lineárními osami, C-osou na hlavním vřeteni i protivřeteni, plus až deseti poháněnými nástrojovými pozicemi - čímž bylo možné zkrácení doby nastavení pro oba stroje o 20 % díky rychlým systémům pro výměnu nástroje.
A co víc: kde ostatní dodavatelé stále lpí na svých řemenových pohonech, zde byla nainstalována vysoce výkonná motorová vřetena, která zvládnou i materiály, jež jsou obtížně obráběny. Právě pro takové náročné a vysoce výkonné obrábění nabízíme dodávku vysokotlaké chladicí kapaliny až do 120 barů. K tomu se přidává vynikající provozuschopnost stroje a CNC ovládání FANUC 32i-B, jehož interakce dosahuje úrovně přesnosti, která je nesrovnatelná s ostatními.
A v neposlední řadě, se stroji řady “32“ vybavenými již zmíněným SWISSTYPEkitem, který se zavedl v praktické každodenní výrobě, také pokryjeme celé spektrum krátkotočného i dlouhotočného soustružení. Tyto stroje mohou být převedeny z krátkotočného do dlouhotočného soustružení za méně než 30 minut pomocí SWISSTYPEkitu, kde je zdvih vřetena prodloužen z 60 do 180 mm.

Kromě výše uvedených strojů SPRINT pro Ø až do 42 mm tato řada zahrnuje i větší modely - SPRINT 50 a SPRINT 65, což vyvolává alespoň čistě teoretické otázky…
Zkombinovali jsme automatické a produkční soustružení v řadě strojů SPRINT, a to se zaměřením na jednotnou terminologii běžně používanou v cílové skupině. Rozlišování mezi nimi je poměrně jednoduché. Stroje s lineárními nosiči nástrojů pro malé obrobky do Ø 42 mm jsou přiřazeny k automatickému soustružení, zatímco velké SPRINT stroje s až třemi nástrojovými revolvery přirozeně nabízejí větší flexibilitu, rovněž s ohledem na složitost komponentů. To znamená, že našim zákazníkům můžeme nabídnout celkově nejlepší možné řešení - od velkých sérií až k menším, od velkých rozměrů k malým a od jednoduchých po složité.

Takže jsou ve výrobním programu GITAL vícevřetenové CNC soustruhy pro velkosériovou a hromadnou výrobu?
Zapomněl jste na mechanické vícevřetenové stroje. Před lety měly být tyto stroje nahrazeny jejich CNCřízenými protějšky. Místo toho vykrystalizovalo soužití mezi těmi tradičními a moderními. Takže naše mechanické vícevřetenové stroje GM 16 a GM 20 jsou stále nejvíce cenově výhodnou alternativou pro mnoho hromadně vyráběných dílů. Rozhodující ovšem bylo, že GM stroje byly kontinuálně podrobeny dalšímu rozvoji. Použití výkonných elektronicky řízených frekvenčních měničů zde, mimo jiné, umožnilo další enormní zkrácení doby cyklů. To znamená, že ve strategickém spojení s našimi CNCřízenými vícevřetenovými stroji, od GMC 20 do GMC 42, mohou zákazníci také využít výhod kompletního programu DMG MORI pro sérii a hromadné výroby.

Vzhledem k variantám a rozmanitosti programu DMG MORI je až příliš snadné pro neznalého člověka ztratit přehled, když přijde na svobodnou volbu…
Svobodná volba předpokládá, že zákazník neví, co chce. Naopak, on to ví velmi dobře. V zásadě platí, že nehledá stroj, ale především výrobní řešení optimálně sladěné s rozměry jeho obrobků. Cílem těchto zákazníků je rychlý výběr na základě konkrétního úkolu limitovaného množstvím, velikostí a složitostí komponentů. Je to směr, ve kterém se zákazník dokáže orientovat v našem prostředí a najde informace, které potřebuje.
 
Publikováno: 27. 1. 2017 | Počet zobrazení: 1784 článek mě zaujal 339
Zaujal Vás tento článek?
Ano