hnv murr

První jaderné elektrárny AP1000 budou brzy spuštěny

Společnost Westinghouse Electric Company staví po světě osm elektráren AP1000 z tzv. tříapůlté generace jaderných reaktorů. Na všech došlo k významným pokrokům a první reaktory se blíží fázi spouštění.

 
Na zářijovém londýnském sympoziu World Nuclear Association oznámil José Emeterio Gutiérrez, prozatímní generální ředitel Westinghouse, že do roka budou velmi pravděpodobně spuštěny dva reaktory AP1000 v Číně. Na prvním z nich, San-men 1, úspěšně proběhly funkční testy završené v říjnu a před koncem roku má být zavezeno palivo. Stejné testy probíhají i na bloku Chaj-jang 1, na němž práce postupují velmi rychle díky zkušenostem ze San-menu. „Doufáme, že brzy budeme mít v Číně připojeny k síti čtyři bloky AP1000,“ uvedl José Emeterio Gutiérrez.
Výstavba bloku Chaj-jang 1, která začala s půlročním zpožděním oproti prvnímu bloku v San-menu, se blíží do stejné fáze pokročilosti. Nádoba reaktoru úspěšně pošla hydraulickými testy, které potvrdily, že systém reaktoru AP1000 vydrží tlak 211 atmosfér po dobu 10 minut, aniž by došlo k netěsnostem. Dalším významným milníkem byla instalace integrované hlavy reaktorové nádoby, která umožňuje rychlé odstranění hlavy reaktorové nádoby při překládce paliva. Celý systém je osazen přímo na hlavu reaktorové nádoby a napomáhá tak minimalizovat potřebný čas, lidskou sílu a množství radiace při demontáži a montáži hlavy při výměně jaderného paliva.
Zkušenosti z výstavby čtyř čínských AP1000 se daří aplikovat i na další čtyři bloky ve výstavbě v USA. Projekty v lokalitách V.C. Summer a Vogtle jsou za těmi asijskými asi o dva roky pozadu.
Na druhém bloku elektrárny V.C. Summer společnosti South Carolina Electric & Gas Company koncem srpna Westinghouse úspěšně instaloval do jaderného ostrova reaktorovou nádobu o hmotnosti 278 t, čímž došlo k posunu projektu ze stavební fáze do etapy montáže reaktorového systému bloku včetně čerpadel, potrubí a kabeláže. Ještě letos má dojít k instalaci parogenerátorů, příští rok pak budou zapojeny systémy, a elektrárna se tak bude pomalu probouzet k životu. Na této elektrárně pokračuje i stavba druhého bloku AP1000 s označením V.C. Summer 3. Ten má být uveden do provozu v roce 2020, zatímco V.C. Summer 2 o rok dříve.
O 200 km dále u města Waynesboro ve státě Georgia vyrůstají další dva bloky AP1000 elektrárny Vogtle pro společnost Georgia Power. Mezi poslední milníky na třetím bloku patří instalace důležitých součástí turbogenerátoru: na své místo byl vyzvednut stator generátoru o váze 417 t a deaerátor vážící 275 t, nyní bude následovat instalace reaktorové nádoby. Na Vogtle 4 byl v létě umístěn do jaderného ostrova obří modul CA05 sloužící jako nosná konstrukce pro budovu kontejnmentu, a instalován modul CA20, který je s rozměry 20 x 14 x 20 m vůbec největším komponentem AP1000. Uvedení třetího bloku do provozu je plánováno na polovinu roku 2019, čtvrtý blok má být spuštěn v polovině roku 2020.
 
Publikováno: 23. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1860 článek mě zaujal 412
Zaujal Vás tento článek?
Ano