hnv murr

Pouzdra airbagů kombinují plasty a kov

Belgická firma QCMS zaměřená na výrobu dílů na bázi polymerů a komponent pro kritické systémy využila hybridní technologii kombinující plast a kov k úspoře hmotnosti a nákladů při výrobě sestav automobilových airbagů s integrovanými montážními rámečky.

 
Pouzdro airbagu neobsahuje pouze airbag, ale i plynový generátor, jehož funkcí je řídit airbag při použití tím, že udržuje jeho tvar a integritu krytu. K tomu je důležitá jak konstrukce skříně, tak technologie použitá pro zpracování polymeru. Hybridní konstrukce je vytvořena spojením plastového krytu s kovovým montážním rámečkem. Integrovaný rámeček, na který jsou v případě airbagu kladeny velmi náročné bezpečnostní, konstrukční a výrobní požadavky, je vyroben vstřikováním z polyamidu vyztuženého 40% skleněných vláken v předem potažené lisované ocelové desce. Formování probíhá automaticky ve výrobní buňce, kdy 6osý robot umístí vodivý rám přesně do formy a vyztužený polyamid se pak vstřikuje kolem něj.
Plastokovové hybridní lití nahradilo složitější, těžší a výrobně nákladnější sestavu kabelů v plně ocelovém pouzdru, a navíc umožnilo vytvořit kompaktnější prostorové řešení výhodnější pro montáž. Hybridní integrovaný montážní rámeček tak zapadá do trendu v automobilovém průmyslu snižovat nejen hmotnost pro úspory paliva, ale také prostor a samozřejmě i náklady.
 
Publikováno: 22. 12. 2016 | Počet zobrazení: 1808 článek mě zaujal 377
Zaujal Vás tento článek?
Ano