hnv murr

ČR je na evropské poměry málo zadluženou zemí

Podle informací časopisu Statistika&My klesl loni vládní dluh ČR na 40,3 % HDP z předloňských 42,2 %, což mj. znamená, že Česko dodržuje jeden z požadavků na přijetí eura  tzv. maastrichtská kritéria, stanovují tento dluh pod 60 % HDP. 

 
Vládní dluh, tvořený dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, stoupnul v ČR o 17 mld. na 1,836 bilionu Kč, v poměru k HDP ale díky mimořádně silnému růstu české ekonomiky podíl klesl, a Česko tak loni zůstalo sedmou nejméně zadluženou zemí EU. V celé EU dluh na konci loňského roku činil 85,2 % HDP, v eurozóně 90,7 % HDP. Kromě ČR se dařilo redukovat míru zadlužení v letech 2014 a 2015 ještě Irsku, Maltě, Slovensku a Lucembursku, déle než dva roky klesal tento ukazatel v Německu a Maďarsku. 
Z devíti unijních zemí, které dosud mají vlastní měnu, je dluh pod 60 % HDP vedle Česka ještě v Dánsku, Polsku, Švédsku, Bulharsku a Rumunsku. Kritérium nesplňuje Maďarsko (75,3 % HDP), Chorvatsko (86,7 %) a Británie (89,2 %). 
Většina zemí eurozóny i Evropské unie tak míru zadlužení na rozdíl od ČR porušuje, a podmínky přijetí eura by tak de facto nesplňovaly - např. Itálie a Portugalsko toto kritérium překročily dvojnásobně, Řecko téměř trojnásobně. Nejvíce zadluženou zemí je Řecko (176,9 % HDP). Mezi další země s dluhem přesahujícím 100 % HDP patří Itálie, Portugalsko, Kypr a Belgie, jen těsně pod touto hranicí je Španělsko s dluhem 99,2 % HDP. Naopak nejnižší zadlužení má Estonsko, Lucembursko a Bulharsko, všechny pod 30 % HDP. 

 
Publikováno: 30. 11. 2016 | Počet zobrazení: 2049 článek mě zaujal 418
Zaujal Vás tento článek?
Ano