hnv murr

IFA ve znamení chytré techniky

Veletrh IFA (Internationale Funkausstellung Berlin) se poprvé pořádal v roce 1924 a od té doby se vypracoval na uznávanou prestižní show zdaleka ne jen rozhlasové techniky. I letos nabídla tato mezinárodní výstava reprezentovaná „maskotem” Miss IFA v podobě rudovlasé ženy v červených šatech, přehlídku nejmodernější techniky, která by se měla už brzy zabydlet v našich domácnostech.

 
Zatímco předchozím ročníkům dominovala zejména audiovizuální technika - hlavně televize v nejrůznějších formátech a technologickém provedení - ten letošní už byl spíše ve znamení nositelné elektroniky, mobilů, počítačů a také chytrých domácích spotřebičů. Detailní přehled není na omezeném prostoru bohužel možný, takže aspoň výběr toho nejzajímavějšího, co bylo na veletrhu IFA 2016 k vidění.
 
Mobily a chytré hodinky
Čínský výrobce Huawei uvedl svou novou značku Nova, která má přinést významné inobac do segmentu smartphonů střední třídy. Sony se u své prestižní řady Xperia zaměřila na špičkovou kvalitu fotografií. Xperia XR zaujala 5osou stabilizaci obrazu, podobně jako model Xperia XZ vybavený také trojicí senzorů pro lepší ostření a kvalitnější podání barev. LG ukázala v Berlíně nový model X Cam s dvojitým fotoaparátem a další z řady LG X - model Power s velkou výdrží baterie a rychlonabíjením. Vybrané mobily LG lze doplnit přídavnou kamerkou ActionCam s LTE/3G modulem, který ji umožňuje samostatně streamovat např. na YouTube. Snímá v zorném úhlu 150° a zvládá i UHD (4K) rozlišení s frekvencí 30 snímků/s.
Po experimentu firmy LG s modulárním smartphonem, který se však oproti očekávání jeho tvůrců příliš neujal, přichází s podobným projektem i čínská firma Lenovo, současný vlastník značky Moto. Tu pro své špičkové smartphony používala předtím Motorola. Na letošní berlínské přehlídce představila modulární model střední třídy Moto Z Play, který doplní dříve představené modely Moto Z a odolný Z Force. Základní vlastnosti mobilu lze rozšířit tím, že se k přístroji připne přídavný modul (budou dodávány pod označením Moto Mods), jenž funguje okamžitě po připojení. V první fázi budou k dispozici moduly se stereoreproduktory firmy JBL, projektorem (měl by nabídnout svítivost 50 lumenů a možnost vytvořit obraz o 70palcové úhlopříčce), přídavnou baterií, odolným krytem s širokoúhlou čočkou a fotografický modul vyvinutý firmou Hassleblad s 10násobným optickým zoomem a xenonovým bleskem. Přestože nejde o vodovzdorný přístroj, díky speciálnímu nanopotahu krytu by běžná vlhkost, či náhodné polití nemělo znamenat zásadní problém.
Lenovo představilo i další pozoruhodnou novinku: Phab 2. Velký smartphone z kategorie tzv. phabletů je vůbec prvním přístrojem s technologií Google Tango - dokáže naskenovat prostor, vytvořit jeho virtuální model a odměřit vzdálenosti. 
Acer přišel se dvěma novými telefony řady Liquid: model Z6 a zejména Z6 Plus s elegantním 2,5D zahnutým displejem. Nechyběla samozřejmě ani značka Apple, která představila mj. speciální modul Insta360 pro iPhone. Jak již prozrazuje název, modul připojený k novému Lightnig portu umožňuje fotografovat panoramatické scenérie a natáčet 360° videa. 
Na trh mobilních telefonů míří ale i noví hráči jako např. TP-Link s telefony Neffos pro ovládání chytré domácnosti. Po propojený svět už firma vyvinula platformu IoT s názvem Kasa. V oblasti konektivity a internetu (včetně IoT) má TP-Link rozhodně co říci - podle představitelů firmy nese tuto značku téměř polovina (46 %) dnes ve světě používaných routerů.
Asus představil v rámci své ZENové série ZenWatch 3, své první chytré hodinky s kulatým designem, vybavené procesorem Snapdragon Wear 2100, které mají i jako první Android Wear zařízení tři ovládací tlačítka.
Samsung uvedl model Gear S3, který lze různým způsobem modifikovat od vzhledu ciferníku (displeje) až po řemínek. Jde s ním telefonovat, má vlastní GPS, NFC, Bluetooth, dokáže změřit nadmořskou výšku nebo rychlost pohybu, a je voděodolný (splňuje certifikaci IP68), vybavený nárazuvzdorným sklem Gorilla glass. Odolný model Frontier certifikovaný podle vojenských standardů má podporu LTE, včetně vlastního mikrofonu i reproduktoru. Aplikace připravená ve spolupráci s BMW umožňuje ovládání některých funkcí vozu na dálku pomocí Gear S3. 
Sony se pochlubila konceptem vlastních chytrých hodinek s elektronickým papírem a to nejen na displeji, ale i v řemínku. 

Televize, promítačky a trochu virtuální reality
Veletržní přehlídka byla ve znamení OLED. Firma Philips předvedla svůj první OLED TV a první OLED s osvětlením Ambilight. Využívá OS AndroidTV, nabízí 4K a HDR, kterou analytici považují v mnoha ohledech za významnější inovaci pro kvalitu obrazu než rozlišení UHD.
Svůj první OLED televizor s OLED panelem vlastní produkce a vylepšenou gradací v tmavých pasážích obrazu představil Panasonic - výrobce zatím používal displeje firmy LG, která letos slaví 50 let od vyrobení svého prvního televizoru a technologie OLED bude pro ni v následujícím období stěžejní, jak nasvědčovala i expozice firmy.
Samsung předvedl největší obrazovku na světě s technologií Quantum dot, kterou hodlá uplatnit nejen v celé řadě televizorů, ale i monitorů.
Kromě velkoplošných displejů však nabídnou obraz i projektory. Např. novinka firmy TCL dokáže z velmi krátké vzdálenosti vykouzlit na stěně 4K obraz pomocí laserových diod. Sony představila koncept interaktivního projektoru, umožňujícího z jakékoli plochy vytvořit velkoplošnou obrazovku.
Nechyběly ani nyní populární systémy pro virtuální realitu (VR), kde vzbudil zájem např. VR headset HTC Vive, virtuální brýle s jednoduchým používáním a zorným polem 110°, sledující pohyb nositele v celém rozsahu 360°. Alcatel/TCL uvedl premiérově celý ekosystém pro VR od kamerek pro 360° záznam, přes náhlavní soupravu pro mobily až po vlajkovou loď - nové bezdrátově připojované virtuální brýle Vision. Ty nabízejí 120° úhel pohledu, efekt virtuálního zvuku modulovaný podle toho, kam směřuje pohled uživatele i aktivní odvětrávání, bránící zamlžení čoček.
Acer ve spolupráci se Starbreeze Studios představil headset pro virtuální realitu StarVR s 5K rozlišením a zorným polem 210°. Uplatnění možná najde i v projektu, který připravuje IMAX (do kin plánuje instalovat VR prostory, kde budou diváci moci virtuálně zažít scény a prostředí filmu, který zhlédli). 
V závěru roku by se měla na trhu objevit souprava virtuální reality pro herní konzolu Playstation, v prodeji už je ale nabízen nyní batůžek XMG Walker pro VR firmy XMG, což je vlastně výkonný počítač na záda, takže uživatel není omezován kabeláží jako u „běžných” systémů pro VR.
Audiosystémy kromě přehlídky posledních novinek renomovaných značek přinesly i skutečné technologické novinky např. v podobě mikrofonu Sennheiser Ambeo. Výrobce této špičkové mikrofonní techniky představil první kompaktní mikrofon pro záznam 3D zvuku pro virtuální realitu - při otočení hlavou ve VR headsetu systém mění zvukové pole tak, aby odpovídalo dané pozici posluchače.
Sluchátka Aftershokz jako první (a zatím jediná svého druhu) na trhu používají vedení zvuku kostí, takže se umísťují před ucho. Nositel tak může stále slyšet i okolí a nehrozí mu, že ho např. srazí projíždějící vůz, který by jinak neslyšel. Na IFA se ukázala i první sluchátka s konektorem Lightning pro zařízení Apple, který má u nových iPhonů nahradit současný 3,5mm jack.
 
Počítače na IFA
Společnost Intel uvedla již 7. generaci procesorů Core iX a Core mX. Značka Hewlett-Packard se snažila zaujmout designovým modelem Pavilion Wave - PC v podobě zaobleného trojúhelníkového hranolu s jakousi pokličkou, a konceptem modulárního počítače HP Elite Slice. Systém tvoří komplex čtyř bloků, které lze libovolně skládat a kombinovat: Collaboration Cover (vrchní díl se senzorovými tlačítky fungující díky spolupráci se Skype i jako telefon), audiomodul, díl s optickou CD/DVD mechanikou a Wireless Charging Cover (alternativní vrchní díl sloužící jako bezdrátová nabíječka pro telefony). Jednotlivé moduly vypadají obdobně jako ultrakompaktní desktop Acer Revo, který se rovněž představil na letošním veletrhu. V malé čtvercové skříni o objemu pouhého 1 l (šířce 140 a výšce 53 mm) může být výkonný čip Core i7, až 8 GB RAM a 2TB pevný disk, nebo 256 GB SSD disk (o stejnou kapacitu lze počítač doplnit prostřednictvím slotu pro SD karty). 
Lenovo uvedlo pod názvem Yoga Book konvertibilní tablet s možností otočení displeje o 360° a s dotykovou plochou, která se po aktivaci změní na dotykovou klávesnici.
Z notebooků, které se představily na berlínské show spolu s tablety a další počítačovou technikou v nepřeberném množství stojí za pozornost zejména model Predator 21X firmy Acer: herní notebook s prohnutým 21" 4K displejem. Výbavu tvoří výkonný Core i7 Kaby Lake, dvě neméně výkonné grafické jednotky GTX 1080 propojené ve SLI režimu, a pět (!) ventilátorů, které mají za úkol tento brutální výkon uchladit. Zajímavou novinkou je ovládání očima Tobii. Tuto technologii nabízí i další prohnutá novinka značky Acer - herní monitor Predator Z271T, také první svého druhu s vestavěným ovladačem Tobii a funkcí Dynamic Lightning, které rozjasňuje obraz v místech, kam je upřený pohled uživatele.
Výrobce tiskáren Epson předvedl systém pod označením RIPS, kdy je inkoust do tiskárny doplňován z pytlíku. Sáček obsahuje inkoust na vytištění 75 000 stránek, při jeho výměně se uživatel neušpiní a odstávka tiskárny je v řádu sekund.
 
Pro zdraví a životní styl
Kromě nositelné elektroniky typu fitness doplňků se technologie monitorující různé tělesné funkce uplatňují i v oblasti tzv. healthcare, zdravotnických pomůcek pro domácí použití, často s možností sdílení naměřených dat s lékařem.
Expozice firmy Philips nabídla ucelenou řadu digitálních produktů z oblasti zdravotní péče - od dětí, pro něž dává systém uGrow připravený ve spolupráci s pediatry podle naměřených hodnot ve vztahu k věku různá upozornění a doporučení, až po automatický dávkovač léků pro seniory, který zajišťuje, aby si nezapomněli vzít léky, a dodá i jejich správnou dávku.
Chytrý elektrický zubní kartáček Philips Sonicare FlexCare Platinum Connected (informace o něm jste si mohli přečíst v TM 7/str. 55) zaznamenává jaké zuby se právě čistí a informaci zobrazí na displeji mobilu. Uživatel v přehledné interaktivní infografice vidí, které části chrupu je potřeba ještě věnovat pozornost a jak dlouho. To, zda bylo vaše úsilí korunováno úspěchem vám pomůže zjistit další novinka stejného výrobce v podobě zařízení, jenž měří množství bakterií v ústní dutině. Výrobek, která má přijít na trh koncem roku je první svého druhu a výstupy bude možné sdílet se zubařem.
 
Kuchyně budoucnosti
Nepřehlédnutelným trendem veletrhu je chytrá domácnost. A zdaleka už nejde jen o různé programovatelné systémy inteligentního osvětlení, byť ani ty v Berlíně nechyběly. Nebyla nouze jak o futuristické koncepty různých značek, tak o produkty, které si už lze do domácnosti “běžně” pořídit. Dnes prakticky stagnující trh s domácí elektronikou (výrobci zatím nepřišli s žádnou skutečně přelomovou novinkou) dal šanci výraznějšímu zaměření na domácí spotřebiče (ovšem ve „smart” provedení). 
Koncept chytré ledničky Panasonic umožňuje nastavit různou teplotu a vlhkost v jednotlivých sekcích. Lednička má přes celou čelní stěnu průhledný dotykový displej, který umožňuje vidět její obsah, ale zároveň i zobrazovat různé informace, poslat objednávku na doplnění chybějící potraviny nebo třeba nabídnout recept, co chutného z jejího obsahu lze připravit.
Ještě letos má přijít na trh chytrá lednice Samsung s sadou kamerek uvnitř a velkým displejem zvenčí, který slouží jako dotykové rozhraní systému Family Hub. Pokud bude lednička připojená na internet, bude do ní možné nahlédnout i dálkově.
O čisté podlahy se postará iRobot Brava Jet - robotický mop se zásobníkem vody a ostřikovačem podlahy. Výměnné čisticí houbičky obsahují vodou aktivovaný detergent, nastavení se provádí pomocí mobilní aplikace. 
LG vybavila svůj robotický vysavač kamerou a pohybovým čidlem, takže když přístroj právě neluxuje, hlídá domácnost. V případě, že zaznamená nějakou pohybovou aktivitu, např. otevření dveří, odešle na určený mobil sérii fotografií.
Chytré už jsou však i menší spotřebiče, jako třeba kávovary nebo např. „inteligentní" žehlička - aspoň ta, jejíž koncept představila švýcarský firma Laurastar. Doprovodná aplikace nejen monitoruje aktuální parametry žehlení, ale učí i jak jej správně provádět.
Také miniaturní domácí pivovar PicoBrew, o kterém jste si mohli již v TechMagazínu přečíst, je už realitou - na veletrhu ho vystavovala stejnojmenná firma. Z připravených balíčku PicoPack si můžete pivo uvařit doma, navíc z různých zemí světa - stačí jen přidat vodu a počkat několik dnů na výsledek.
Ale nejsou to jen lidé, na koho výrobci hi-tech myslí. Např. Acer, který nedávno koupil společnost Pawbo, představil novinky zaměřené na domácí mazlíčky - např. IP kameru, která umožňuje je nejen sledovat, když páníček není doma, ale i komunikovat s nimi hlasem, nabídnout jim pamlsky, nebo zabavit kočku pomocí světelného bodu promítaného pomocí pohyblivého laserového ukazovátka. Různé speciální aplikace pro domácí zvířátka jsou k dispozici i pro tablety a smartphony.
 
Drony už netáhnou?
Menší účast na letošním veletrhu zaznamenaly poněkud překvapivě drony, které byly donedávna jedním z hlavních hitů obdobných akcí. Možná to charakterizuje i výzkum bezpečnostní firmy Kaspersky, z jejichž prezentace vyplývá, že téměř polovina Němců drony odmítá.
Zastoupeny však na výstavě byly, jako např. skládací Xplorer Mini firmy Xiro, který lze sbalit do batohu. Vybaven je funkci následování pilota, či určené osoby (vizuálně) a je schopen streamovat video na displej mobilu až na 1km vzdálenost. Nebo Typhoon Pro firmy Yuneec vybavený technologií RealSense od Intelu, který se dokáže inteligentně vyhýbat překážkám a sledovat libovolný definovaný objekt, či dron ovládaný přes brýle pro virtuální realitu.
 
Josef Vališka, Berlín

 
Publikováno: 30. 11. 2016 | Počet zobrazení: 1904 článek mě zaujal 395
Zaujal Vás tento článek?
Ano