hnv murr

Pevné základy, tedy výrobky pro každého

Globální trh klade stále větší nároky na všechny výrobce. Vyrábět levně, rychle, ale současně kvalitně. Jdou takové protiklady vůbec skloubit? Je ještě nějaká další cesta, jak snížit výrobní náklady a ceny? Jednu z nejúčinnějších odpovědí na tuto otázku najdete v sortimentu nových pneumatických ventilů firmy Festo.

 
Vyjdeme-li z jednoduchého závěru, že se v automatizaci co do počtu nejčastěji uplatňují jednoduché verze výrobků, které lze vyrábět ve velkém, či naopak; výrobky, které se vyrábí ve velkých sériích, mohou být levné - je hned jasná základní myšlenka.
Pro usnadnění Vaší práce jsou doporučené výrobky v katalogu na internetu označeny modrou hvězdičkou. Necháte-li se tímto označením vést, s jistotou vyberete varianty výrobků, které jsou za dobrou cenu a v dostatečné zásobě skladem (příklad na obr. 1)
Výsledek této strategie si můžeme ukázat na elektromagnetických ventilech firmy Festo. Vyčleněním základních verzí a koncentrací na jejich hlavní funkce vzniká prostor pro dokonalejší automatizaci jejich výroby. Nejmodernější linky tak mohou ve velkých sériích a novou technologií vyrábět přesně ty varianty ventilů, které jsou nejžádanější.
V případě firmy Festo jde o dvě základní a nosné řady ventilů. První z nich nese název VUVG a uplatní se všude tam, kde jde o kompaktní rozměry, variabilitu mechanického uspořádání i elektrického připojení, možnost tvořit baterie ventilů či dokonce ventilové terminály (viz obr. 2). V německém Scharnhausenu, jen několik kilometrů od hlavního sídla firmy Festo, se v loňském roce rozeběhla jedna z nejmodernějších linek vůbec. Vyrábí nejžádanější verze kompaktních ventilů VUVG. Linka využívá mnoha principů Industry 4.0, tedy tzv. kyberfyzických systémů. Přizpůsobivost technologie, logistiky a takřka dokonalé propojení strojů s informačním systémem dovoluje vyrábět rychle, efektivně a přitom ve vysoké kvalitě.
Stejné principy jsou uplatněny také při výrobě robustních ventilů řady VUVS (obr. 3). Robustní ventily VUVS jsou určeny především pro jednoduché úlohy s nejrůznějším napájecím napětím (elektromagnetické cívky jsou výměnné). I z těchto ventilů lze snadno vytvořit baterie ventilů. Novinkou oproti předchozím generacím je úplné vybavení velmi rozsáhlým sortimentem příslušenství, zahrnujícím nejrůznější možnosti montáže a upevnění, například včetně držáků pro upevnění jednotlivých ventilů (obr. 4). Uspořit je tak možné v mnoha směrech, neboť vlastní kusová výroba i tak jednoduchých komponentů je vždy nákladnější než nákup sériově vyráběných.
 
       
 
Pokud ke všem optimalizacím připočítáte ještě jednoduchou a efektivní komunikaci prostřednictvím Contact Centre firmy Festo, hladce a s přímým osobním kontaktem (nezaměňovat prosím s běžnými call centry), je jasné, že se značkové výrobky vyplatí i tomu, kdo hledá byť jediný ventil jako náhradní díl pro svoje zařízení.

Při vývoji obou uvedených skupin ventilů se jejich konstruktéři zaměřili na dokonalé splnění základních funkcí tak, aby se zbytečně neplýtvalo energií a náklady. Změny technologie nejsou dokonce na první pohled ani příliš patrné, samozřejmostí je, že výrobky dokonale splní to, co od nich výrobci a provozovatelé strojů a zařízení očekávají. To, co je ale podstatné, je snížení cen, rychlá dostupnost a snadný nákup. Ventily tak lze použít i tam, kde dříve bylo nutné hledat kompromis mezi kvalitou a cenou.
Optimalizací vznikla skutečná základna sortimentu ventilů, která čerpá z tradice a kvality pneumatiky firmy Festo. Díky změnám struktury a úsporám při výrobě překvapuje znatelným snížením nákladů a nepochybně rozšiřuje při dané kvalitě a životnosti možnosti uplatnění i v aplikacích, ve kterých se počítá každá koruna. Pevné základy z úvodu článku tak nabývají zcela konkrétní a moderní podobu.
 
 

 
Publikováno: 29. 11. 2016 | Počet zobrazení: 2128 článek mě zaujal 409
Zaujal Vás tento článek?
Ano