hnv murr

Automatizovaná výměna čelistí po celý den

Společnost SCHUNK rozšířila oblast využití svým dovybavitelným rychlovýměnným systémem čelistí PRONTO: Alternativně k rychlé manuální výměně čelistí může být nyní systém používán i bezobslužně. Pro tento účel mohou být požadované upínací vložky uloženy například na základních deskách VERO-S a odtud plně automaticky robotem vyměňovány na sklíčidle. 

 
Přitom nasazování a odnímání čelistí se provádí speciálním šestistranným klíčem, který taktéž obsluhuje robot. Čelisti PRONTO lze použít na všechna sklíčidla s jemným ozubením a sklíčidla s rychlovýměnnými čelistmi ve velikostech 200, 250 a 315, a zkrátit jimi přípravné časy o 95 %. Systém se skládá ze speciálních nosných čelistí, které lze kombinovat s různými rychlovýměnnými vložkami. Těmi lze zvětšit upínací průměr u měkkých čelistí až o 55 mm, u zakusovacích čelistí až o 45 mm bez přestavení základní čelisti.    
 
 
 
Použitelné na všechna sklíčidla na trhu 
Nosné čelisti PRONTO jsou k dispozici ve dvou variantách: s jemným ozubením (1/16’’ x 90° nebo 1,5 mm x 60°) jako „zabiják“ přípravných časů pro konvenční sklíčidla nebo s rovným či šikmým ozubením, aby bylo možné realizovat plně automatizovanou výměnu čelistí také na moderních rychlovýměnných sklíčidlech. Systém se používá k upínání jak polotovarů, tak i hotových dílů. Pro každou aplikaci jsou na výběr různé varianty nosných čelistí - pro malé, střední a velké upínací rozsahy. Jako upínací čelisti má SCHUNK v programu deset tvrdých zakusovacích vložek pro různé průměry a upínací rozsahy, stejně tak tři měkké výměnné vložky pro obrábění hotových dílů. Jednou protočené čelisti mohou být v systému používány opakovaně. Veškeré výměnné vložky jsou kompatibilní se všemi nosnými čelistmi. Hloubka upnutí je nastavitelná pomocí dorazových šroubů. Ve verzi se základními čelistmi s přímým a šikmým ozubením je navíc možné upínat tyčový materiál. 
K rychlé výměně čelistí stačí uvolnit výměnnou vložku šestistranným klíčem, odejmout ji a nahradit jinou. To může být prováděno buď manuálně nebo automatizovaně robotem. Opakovatelná přesnost výměny je skvělých 0,02 mm. Ozubením je vyloučeno chybné umístění. V uzamčeném stavu zajišťuje šestistranný tvarový styk maximální procesní stabilitu a umožňuje vysoký přenos síly a krouticího momentu. Se zdarma dostupným konfigurátorem PRONTO pro MS Excel je výběr a určení polohy sady nosných čelistí a výměnných vložek hračkou. Po zadání typu sklíčidla a průměru obrobku vybere program automaticky potřebné výměnné vložky a správnou polohu nosných čelistí.    
 
Program pro rychlou výměnu čelistí 
Rychlovýměnný systém čelistí PRONTO snižuje čas výměny kompletní sady čelistí pod 30 s. Kompletní systémový program, který SCHUN nabízí, optimalizuje přípravný proces od skladování rychovýměnných sad, až k vlastní výměně ve stroji.   
Systém kombinuje ozubené nosné čelisti se speciálními rychlovýměnnými upínacími vložkami, díky kterým lze bleskově zvětšit upínací průměr až 8krát více než u běžných sklíčidel. Modulární konstrukce systémového programu umožňuje individuální sestavení jednotlivých komponent. Navíc jsou výměnné vložky kompatibilní se všemi nosnými čelistmi, pouze se mění jejich pozice. Pro jednotlivé aplikace jsou na výběr varianty nosných čelistí pro různé upínací rozsahy. SCHUNK má v programu jak tvrdé hrubovací vložky, tak i měkké výměnné vložky pro obrábění hotových dílů.

 
Publikováno: 29. 11. 2016 | Počet zobrazení: 2001 článek mě zaujal 367
Zaujal Vás tento článek?
Ano