hnv murr

Světélkujícími plasty proti padělatelům

Německý Leibnizův ústav pro nové materiály (INM) představil také nové transparentní tepelně stabilní světelné pigmenty, které poskytují vysokou ochranu před paděláním.

 
Vědečtí pracovníci sdružení v Leibnizově institutu pro nové materiály vyvinuli světelné částice, které, pokud jsou aktivovány ultrafialovým světlem, nebo vystaveny působení rentgenových paprsků, svítí oranžovo-červeným zbarvením, a co je zvlášť důležité: vykazují také dobrou odolnost vůči vysokým teplotám.
Dosud používané světelné částice, které jsou využívány např. k ověřování pravosti bankovek pod UV světlem, jsou obvykle vytvořeny z organických sloučenin, takže nejsou vhodné pro vysoké teploty, protože v takových případech se světelné částice rozpadají. Proto je nelze použít pro ochranu
např. částí motorů v automobilech nebo u různých spotřebičů, které jsou padělateli často kopírovány či falšovány, jelikož tam dochází při používání k vysokým teplotám.
Originální automobilové komponenty a náhradní díly lze opatřit jakousi pečetí kvality výrobce, aby spotřebitelé měly jistotu, že použitím originálních dílů minimalizují rizika nebezpečí havárie či poškození daného zařízení, a že výrobce za ně ručí. Originalitu dílů však lze prokázat pouze v případě, že ochrana před padělky odolává vysokým teplotám a příslušné značky lze snadno přečíst. „U našich svítivých pigmentů můžeme dosáhnout teplotní stabilitu až do 600 °C. Vývojářům se podařilo vyvinout způsob výroby, při kterém se uplatňují mokré chemické procesy, částice nejen splňují požadavky odolnosti vůči vysokým teplotám, ale s přidáním vhodných rozpouštědel mohou být také převedeny na tisknutelné pasty. Následně mohou být snadno vytištěny na mnoho materiálů např. s využitím sítotisku," vysvětluje vedoucí Inovačního centra na INM Peter William de Oliveira.
Použití svítivých pigmentů vyrobených z oxidu yttritého nebo oxidu gadolinia, obvykle v podobě tištěných vzorů vytvořených v bílém nebo transparentním provedení umožňuje, že v UV světle nebo po vystavení rentgenovým paprskům září pomerančově červenými odstíny. Pomocí různých výrobních podmínek a s použitím speciálních výrobních postupů lze dosáhnout legováním částic mezi 7 a asi 600 nanometry toho, že odpovídají široké škále požadavků kladených na různé průmyslové procesy.

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1834 článek mě zaujal 394
Zaujal Vás tento článek?
Ano