hnv murr

TÜV NORD Czech otevřela vlastní zkušebnu na NDT

Certifikační a inspekční společnost TÜV NORD Czech patřící do nadnárodní Skupiny TÜV NORD GROUP s více než 10 tis. zaměstnanci nabízí v ČR své služby již 26 let - od roku 1990. Nyní rozšířila své aktivity i o novou vlastní zkušebnu na nedestruktivní zkoušení, která na počátku srpna zahájila činnost v regionální kanceláři v Hradci Králové. Podrobnější informace o tom nám poskytl Ing. Daniel Jarchovský, ředitel Divize posuzování shody TÜV NORD Czech.

 
TÜV NORD Czech poskytuje své služby prostřednictvím 6 kanceláří, 3 STK, Laboratoří a zkušeben Brno a nově zkušebny NDT. Přestože podobně jako ostatní společnosti podobného typu a velikosti usiluje o to poskytovat co nejkomplexnější portfolio služeb, vyprofilovala se za dobu své existence zejména do pozice experta na tlaková zařízení - posuzování jejich bezpečnosti bylo ostatně příčinou vzniku TÜV v Německu před více než 150 lety – a jadernou energetiku – byla první českou akreditovanou společností na provádění inspekčních činností v oblasti tzv. technické bezpečnosti. Dnes tak TÜV NORD Czech zaujímá přední pozici v počtu inspektorů a poskytování služeb dle ASME, je „koordinátorem“ autorizovaných osob pro oblast provádění inspekcí v oblasti tzv. vybraných zařízení speciálně navrhovaných pro jaderná zařízení v ČR. Mezi její projekty patří mj. dozor nad prováděním NDT prací a svářečských prací na jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín, kde je uznávána jako nejvyšší autorita při řešení neshod a nestandardních postupů.
 
Proč právě zkušebna? Řada společností se laboratoří zbavuje, protože náklady na ně jsou příliš vysoké, velké výrobní podniky mají vlastní laboratoře... Nejdete proti proudu?
Založení vlastní NDT zkušebny bylo jen logickým vyústěním snahy vyhovět potřebám našich klientů - mj. jejich požadavku mít v nás partnera na kompletní zastřešení velkých projektů. Navíc oblast NDT pro nás rozhodně není novým pojmem - certifikaci a schválení NDT personálu se úspěšně věnujeme již několik let, a to i za hranicemi České republiky: v roce 2015 jsme navázali spolupráci s prestižními vzdělávacími institucemi v Jižní Koreji a Řecku; v jednání jsme i s Indií.

Zkušebna, předpokládám, spolupracuje i s již zavedenou laboratoří na mechanické zkoušení, kterou máte v Brně. Nebylo by logičtější ji umístit přímo tam?
Vzhledem k tomu, že zkoušky budou většinou prováděny na místě přímo u zákazníka, nebyla pro nás rozhodující lokalita umístění, ale zejména odbornost našich nových kolegů, kteří mají za sebou více než 14 let praxe na ropovodech a produktovodech, tlakových potrubích, při odstávkách na rafinériích a elektrárnách, a to v ČR i zahraničí.
Zkušebna má tedy své zázemí na místě naší regionální kanceláře v Hradci Králové (areál ZVU, pozn. red.), ale díky dvěma plně vybaveným vozům (např. mobilní temná komora na vyvolání a okamžité vyhodnocení technických rentgenových snímků) jsme velmi flexibilní. V praxi to funguje tak, že malé nebo jednokusové vzorky nejdříve otestujeme v Hradci a poté je pošleme na mechanické zkoušky do Brna, kde provedou testování destruktivní, a za velkými či více kusovými zakázkami do Brna dojedeme osobně dříve, než nám je zničí...

Laboratoře a zkušebny Brno poskytují nejen mechanické, ale i metalografické a chemické zkoušky, a to pro téměř všechny druhy železných i neželezných kovů, po různém tepelném zpracování, všech možných tvarů a rozměrů, od podrozměrných vzorků až po materiály o tloušťce 50 mm (díky trhacímu stroji ZDM 100, který vyvine sílu až 1000 kN v tahu). Mezi běžné mechanické zkoušky patří zkouška tahem, ohybem, tvrdosti, vrubové houževnatosti, některé z nich se provádí za nízkých i vysokých teplot.
Mechanickými zkouškami jsou testovány vstupní materiály, finální výrobky a svary. Podobně jako u NDT zkoušek je smyslem testování řešení jak provozních problémů, tak problémů s kvalitou, a to včetně podkladů pro soudní znalce. 

Jaké vybavení ve zkušebně používáte? 
Naše vybavení je kompletně nové - s platnými certifikacemi a kalibracemi. Pro metodu ultrazvukovou máme připraveny dva kompletně vybavené přístroje Olympus EPOCH 1000. 
K těmto přístrojům jsme zakoupili sondy pro ultrazvukovou techniku Phased Array. Pro povrchové metody PT a MT používáme výhradně osvědčenou chemii Helling GmbH. 
 
Co vše jste schopni zkoušet?
Detekovat umíme vady povrchové i vnitřní, objemové i plošné, železných i neželezných materiálů a svarových spojů. Dále na tlakových potrubích a nádobách, svařencích, pevnostních konstrukcích, odlitcích, profilech, výkovcích a vývalcích, a to za použití metod UT, MT, PT, VT, PA a RT. Neustále se ale samozřejmě od našich klientů učíme... tak jako v ostatních oblastech je naší hybnou silou
 inovace a snaha udržet s našimi klienty krok. I v tom si troufám říct je naše přidaná hodnota - naše postavení na trhu (a teď mluvím i o odpovědnosti k naší nadnárodní Skupině TÜV NORD GROUP) nám nejenže umožňuje, ale hlavně nás nutí investovat pravidelně do moderních přístrojů a vzdělání našich zaměstnanců.

 
Publikováno: 10. 10. 2016 | Počet zobrazení: 1863 článek mě zaujal 370
Zaujal Vás tento článek?
Ano