hnv murr

Snadná a rychlá aplikace hliníkových prvků v průmyslu.

Společnost Bosch ve druhé polovině 20. století jako první na světě představila hliníkový konstrukční systém umožňující snadnou a rychlou stavbu hliníkových rámů jednoúčelových strojů, paletových dopravníků, ochranných oplocení, montážních stolů, zásobovacích regálů atd. pro potřeby průmyslové výroby. Základem stavebnice byl eloxovaný konstrukční profil z hliníkové slitiny s T-drážkami po obvodu a několik spojovacích prvků. 

 
Hliníkový konstrukční systém se plně osvědčil a dodnes jej společnost, nyní již Bosch Rexroth, vyrábí a prodává úspěšně po celém světě. Postupem času se ale řada konstrukčních profilů rozšířila na více než 100 typů tak, že dnes pokrývá všechny běžně používané velikostní řady 20, 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90 a 100 mm. Původní sortiment několika spojovacích prvků se rozrostl na téměř tři desítky různých prvků, které umožňují spojení profilů s opracováním i bez opracování konců profilů. Konstrukční profily mají optimalizovaný průřez a je možno jimi vést a akumulovat tlakový vzduch případně vakuum.
 
Široká škála příslušenství
Nezůstalo jen u profilů a spojovacích prvků, výrobce do svého sortimentu přidal také velmi rozsáhlé příslušenství užitečné pro konstrukci a stavbu montážních pracovišť jako např. průmyslová neoslňující svítidla, elektrické zásuvkové lišty, držáky nářadí, ergonomické zásobníky materiálu, informační tabule, balancéry, loketní opěrky, držáky LCD monitorů, otočné pracovní židle, gravitační skluzy, vybavení pro antistatická pracoviště, zvedáky materiálových beden, hliníkové kabelové žlaby a celou řadu dalších komponent.
 
Dopravníkové systémy
Na bázi hliníkového konstrukčního profilu byly rovněž vyvinuty paletové dopravníkové systémy TS 1, TS 2plus, TS 5 a Active Mover, které nalézají uplatnění v montážních aplikacích pro transport produktů o hmotnosti od několika gramů až do 300 kg na paletu. Pro transportní úlohy kusových produktů z bodu A do bodu B, např. v potravinářském, farmaceutickém, elektrotechnickém, ale i v automobilovém průmyslu se s výhodou používá dopravníkový systém VarioFlow Plus s destičkovým řetězem. 
 
 
 
 
Softwarová podpora
Pro usnadnění jejich tvořivé práce dala společnost Bosch Rexroth konstruktérům a projektantům volně k dispozici softwarový nástroj MTpro obsahující všechny 3D modely komponent, podporující přímý export těchto modelů do běžných CAD programů, vytváření kusovníků a další.
 
Výhody pro uživatele
Téměř půlstoletí ověřená technologie tohoto hliníkového konstrukčního systému pomáhá uživatelům vytvářet konstrukce s vysokým poměrem pevnosti vůči hmotnosti. Použití standardních prvků s vysokou přesností umožňuje zkrátit dobu navrhování, minimalizovat plánování přípravných prací a také čas potřebný pro montáž. Stavebnicový systém přináší uživateli výhodu vlastních nízkých výrobních nákladů a potřeby malé investice do strojového parku. Všechny komponenty systému Bosch Rexroth jsou dostupné pod stejným objednacím číslem na celém světě. Úpravy již ze systému vytvořených aplikací jsou snadné a je možné všechny prvky opětovně použít. 

 
Publikováno: 27. 9. 2016 | Počet zobrazení: 1941 článek mě zaujal 392
Zaujal Vás tento článek?
Ano