hnv murr

Novinky pro náročné vrtání a frézování

Pro moderní kompozity a lehké konstrukce náročné na obrábění obohatila firma Mapal své portfolio o nové typy fréz určené právě pro práci s těmito materiály. Představila rovněž nový trojbřitý vrták s vyměnitelnou hlavicí.

 
Systémem vyměnitelné hlavy nástrojů reagují výrobci na rostoucí ceny surovin, účinné využívání zdrojů a zefektivnění zásob. Vyměnitelné hlavy nástrojů jsou proto ve strojírenství využívány často, jako novinku představila firma Mapal chytrý výměnný systém, vrták s trojitou řeznou hranou jako standard pro vrták typu TTD-Tritan.
 
Vrtáky jako skládačka
Na vrtáku TTD-Tritan-Drill jsou hlava i držák nástroje spojeny závity Hirth, což poskytuje stabilní spojení, systém může být použit i v obtížných vrtacích situacích, např. u šikmého sklonu otvoru nebo v příčných (křížových) otvorech. Nástroj je dokonale vystředěn prostřednictvím výrazné špičky vrtáku a zajišťuje velmi dobré spojení - a to při nižších nákladech, protože v tomto systému s výměnnou hlavou je použití nákladného karbidu omezeno jen na vlastní nástrojovou hlavu. Tři řezné hrany zajišťují homogenní zatížení na spojení, kdy jsou síly vznikající při obrábění přenášeny rovnoměrně na ocelový držák nástroje. Kromě toho spojení zaručuje optimální přenos točivého momentu zároveň s vysokou radiální přesností.

Specialisté na lehké materiály
Vzhledem k trendu lehkých konstrukcí, kdy jsou neustále vyvíjeny nové materiály s různými vlastnostmi, které kladou nové nároky na obrábění, rozšířila firma frézový program o nové nástroje pro obrábění termoplastů, voštinových struktur a CFRP.  
Termoplasty jsou často používány v automobilovém odvětví, ale vzhledem ke své nízké teplotě tání, vyžaduje tento materiál zvláštní geometrií nástroje, aby se zabránilo jeho tavení. Proto firma
 vyvinula frézu OptiMill-Thermoplastic, vyrobenou z pevného karbidu s velmi ostrými hranami. Speciální geometrie zajišťuje, že k optimálnímu odstraňování třísek je navíc omezen na minimum i vývin tepla v průběhu obrábění. Pro zpracování speciálních termoplastů s vláknitou výztuží, převážně vyrobených z uhlíkových vláken, je určen OptiMill-Thermoplastic-FR. Vzhledem k tomu, že uhlíková vlákna jsou velmi abrazivní, je karbidový konec frézy zpevněn diamantovým povlakem. Díky obvodovému ozubení jsou vlákna oddělena čistě a bez otřepů.
Voštinové konstrukce typu včelího plástu (tzv. honeycomb struktury) jsou pro své vlastnosti - nízkou hmotnost a pevnost v ohybu - oblíbenými konstrukčními materiály v leteckém průmyslu nebo u lopatek větrných turbín. Vzhledem ke hřebenové konstrukci jsou ale tyto velmi lehké materiály velmi těžké na obrábění. Zvládnout tyto speciální požadavky pomáhá novinka s názvem OptiMill-Honeycomb. Osm extrémně ostrých spirálových břitů s pevným karbidovým zakončením má spirálový úhel 15 stupňů a jemné ozubení, takže spolehlivě obrábí i voštiny s různými krycími vrstvami, nebo s vloženým plnivem.
Pro frézování dílů z vláken kompozitních materiálů, jako je např. CFRP, které jsou buď velmi tenké, nebo obtížně opracovatelné, byla do portfolia zařazena fréza s pevným karbidovým koncem OptiMill-Composite-UD. Se svou břitovou geometrií, souběžným tahem a tlakem je u obráběných součástek dosaženo řezu s kompresním účinkem, zabraňujícímu delaminaci a projekci vláken. Pro dlouhou životnost má břit diamantový povlak.

 
Publikováno: 27. 9. 2016 | Počet zobrazení: 2009 článek mě zaujal 397
Zaujal Vás tento článek?
Ano