hnv murr

Ložiska odolná korozi pro potravinářství

Novou řadu nerezových kuličkových ložisek vyvinula společnost SKF. Ložiska disponují rozlišujícím modrým těsněním a splňují požadavky Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropské komise (EC). Jsou naplněna potravinářským mazivem registrovaným u Národní vědecké nadace (NSF) v kategorii H1. 

 
Hygienické předpisy pro manipulaci s potravinami, jako např. HACCP, kladou velký důraz na bezpečnost výroby potravin. To mimo jiné znamená, že součásti používané při výrobě musí být z potravinářského hlediska bezpečné nebo alespoň zjistitelné. Podezření na přítomnost tvrdých či ostrých předmětů bývá častou příčinou stahování výrobků z trhu. Totéž platí i pro maziva. Stále častěji se proto v celých závodech používají mazací prostředky bezpečné pro potraviny, aby se zabránilo riziku použití nevhodného plastického maziva v kritickém místě. 
Nová řada nerezových ložisek Food Line VP311 v portfoliu SKF je navržena na doplnění sortiment ložisek odolných proti korozi vhodných pro potravinářský průmysl. Tato ložiska pomáhají snižovat riziko kontaminace potravin a splňují dva klíčové požadavky potravinářského průmyslu:  
- Těsnění ze syntetické pryže odpovídá předpisům amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i požadavkům Evropského společenství (ES). Pro snadné optické zjištění poškození těsnění má modrou barvu. 
- Vysoce kvalitní plastické mazivo vhodné pro typické podmínky v potravinářství s registrací NSF v kategorii H1 (mazivo s přípustným příležitostným stykem s potravinami pro použití v oblastech s probíhajícím zpracováním potravin a v jejich blízkosti). 
Řada Food Line obsahuje 19 standardních velikostí kuličkových ložisek z rozsáhlého sortimentu SKF s Ø od 8 do 40 mm. 
„Modré těsnění i mazivo byly vyvinuty přímo pro použití v potravinářských aplikacích. Ložiska jako celek splňují nejvyšší standardy a předpisy pro manipulaci s potravinami. Toto řešení nabízí pouze SKF. Žádný z našich konkurentů nemůže nabídnout kompletní řadu nerezových kuličkových ložisek s plastickým mazivem pro potravinářský průmysl a modře zbarveným těsněním se schválením FDA a ES," uvedl David Oliver, manažer pro potravinářský průmysl z SKF Europe.
Odolná nerezová kuličková ložiska SKF mohou snášet i intenzivní způsoby oplachování, které jsou v potravinářském průmyslu nezbytné. Jejich odolnost zvyšuje speciální těsnění, které pomáhá zadržovat mazivo a brání průniku oplachovacích kapalin. 

 
Publikováno: 27. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1977 článek mě zaujal 424
Zaujal Vás tento článek?
Ano