hnv murr

Hybridní zařízení ohrožují dominanci notebooků

Když přicházeli výrobci s tablety, že nastane revoluce v mobilní práci, skutečnost byla jiná. Tablety si vydobyly své postavení jen na krátkou dobu. Pro mobilní práci pořád dominují notebooky, ale na krk jim šlapou hybridní zařízení.  

 

Podle průzkumu, který zadala společnost Panasonic a provedla firma Market Dynamics, vzestup hybridních odnímatelných nebo konvertibilních zařízení narušuje tento status quo. Tázáno bylo více jak 2650 nákupčích profesionálních technologií v 10 evropských regionech (Spojené království, Německo, Francie, Benelux, Itálie, Španělsko, Rusko, Turecko, Polsko a Švédsko). 
Pro svou práci používá notebooky až 90 % zaměstnanců, 72 % chytrý telefon, 61 % stolní počítač a 32 % tablet. Hybridní zařízení používá jen 12 % zaměstnanců. Ale v oblasti produktivity pro práci mimo kancelář sází 48 % pracovníků na notebook, až 27 % na hybridní zařízení (jen 15 % na tablet a 8 % chytrý telefon).
Pokud se ale podíváme do budoucnosti, vypadá to, že dominance notebooků v Evropě končí. 36 % dotázaných si myslí, že dominantním nástrojem pro profesionály budou do tří let hybridy, notebooky volí 26 % lidí, tablety 14 %, stolní počítače 11 % a chytré telefony 7 %. Ve skutečnosti více než polovina evropských pracovníků (54 %), která zatím hybridní zařízení nepoužívá, věří, že je do tří let začne používat. Když mají uživatelé pro budoucnost vybrat pouze jedno zařízení, jsou v čele vedle sebe notebooky a hybridní zařízení (35 % volí notebook a 34 % hybridní zařízení).
Evropští zaměstnanci, kteří by se v budoucnu klonili k hybridním zařízením, uvádějí jako hlavní příčiny, že nabízí více funkcí a lepší dostupnost softwaru (44 %), lepší výkon (42 %), delší výdrž baterie (42 %) a klávesnici (39 %). Dalších 30 % láká více rozhraní, kterými jsou tato zařízení vybavena (např. více než jeden port USB), zatímco až 29 % bylo zaujato lepší konektivitou/perifériemi (např. čipovými kartami). Téměř čtvrtině (24 %) se zamlouvá lepší obrazovka a pouze 21 % si myslí, že jsou hybridy robustnější.
 „Tento průzkum prokázal, že pro mobilní pracovníky v evropských podnicích je zatím dominantním zařízením notebook, i když jejich postavení ohrožují zařízení, které jen nedávno vstoupila na trh - konvertibilní a hybridní zařízení,“ říká Jan Šplíchal, marketingový manažer společnosti Panasonic Computer Product Solutions.
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1907 článek mě zaujal 476
Zaujal Vás tento článek?
Ano