hnv murr

Biorytmu přizpůsobivé LED žárovky

Převratný vynález - umělé osvětlení - přinesl spoustu výhod, ale dnes už víme, že i jeden zásadní problém: díky umělému osvětlení, které prodloužilo den, můžeme pracovat déle a zvládnout tak více věcí, ale také méně spíme. Organismus přestal využívat přirozené denní hodiny rozvržené na základě dostupného světla. 

 

Tým inženýrů z GE Lighting se rozhodl tuto záležitost řešit pomocí „inteligentní“ LED technologie. Navrhli žárovku, která člověku pomůže se ráno budit a večer usínat. 
Z široké palety barevných odstínů, které nabízí moderní LED technologie, se zaměřili na dvě barvy: modrou a žlutou. Protože právě tyto barvy dokážou stimulovat receptory na sítnici oka, které v těle kontrolují úroveň melatoninu - hormonu, jenž má vliv na to, zda se nám chce spát. Všechny živé organismy - od zvířat přes rostliny až po buňky - mají uvnitř hodiny nastavené na základní rytmus Země - noc a den. Jejich střídání (a odpovídající produkce melatoninu) nám pomáhá udržet se v bdělém stavu a aktivní činnosti, když je slunce na obloze, a naopak odpočívat během noci, takže buňky mohou provést základní údržbu a mozek si dokáže zaznamenat vzpomínky. „Odstíny žluté a oranžové, na které si lidské bytosti zvykly sledováním milionů západů slunce před spánkem, stimulují produkci melatoninu, zatímco jasně modré světlo vyzývá tělo, aby snížilo úroveň tohoto hormonu a připravilo se na práci. Tady máme co do činění s třemi miliardami let evoluce,“ říká marketingový ředitel GE Lighting Carmen Pastore. „Vytvořili jsme proto LED světlo, které dokáže měnit barvy a pomáhá tělu se lépe přizpůsobit dennímu biorytmu. Naše žárovky tak pomáhají se přizpůsobit namísto toho, abychom čekali, že se tělo nějak vyrovná s technologickým procesem.”
Nová LED žárovka s označením CbyGE obsahuje čip, který dokáže změnit barvu z jasně žluté na světle modrou, nicméně tyto extrémní varianty nevyužívá. Vědci naopak konfigurovali světlo tak, aby se dokázalo vejít do škály jemných odstínů, aniž by rušilo.
Carmen Pastore tvrdí, že účinek světla je silný zejména v noci. „Když uprostřed noci zapnete tablet, ostré modré světlo vás doslova udeří do očí, a budete mít štěstí, pokud se vám znovu podaří usnout. Ale příjemné žluté světlo pomůže např. mamince při výměně plenky, aby její batole znovu spokojeně usnulo,“ vysvětluje. Světlo lze přitom ovládat aplikací z chytrých telefonů a tabletů přes Bluetooth.
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2082 článek mě zaujal 453
Zaujal Vás tento článek?
Ano