hnv murr

Biodegradabilní plasty z potravinářského odpadu

Brněnští vědci ve spolupráci s firmou Nafigate vyvinuli unikátní systém využití použitého fritovacího oleje. Za pomoci biotechnologií umožňuje systém vyrobit z použitého oleje plast vhodný na výrobu zemědělských, v přírodě rozložitelných fólií. V rámci projektu byla navázána spolupráce s čínskými partnery, kde také vznikl i společný podnik. 

 

Biotechnologie s názvem Hydal využívá použitý fritovací olej pro výrobu biopolymeru PHA, ze kterého se vyrábí bioplast - využívá živých organismů, které zkrmí olej a vyrobí tak zcela přirozeným způsobem surovinu pro plast. Hydal je současně první biotechnologií na světě, která dokáže vyrábět biopolymer z odpadu v průmyslovém měřítku a neodebírat tak zdroje potravního řetězce, jako je tomu u konkurence, která pro výrobu biologicky rozložitelných plastů využívá např. cukr, škrob nebo kukuřici.
„S touto unikátní biotechnologií jsme se poprvé setkali na VUT v roce 2011. Rozhodli jsme se jí pomoci do života a z vlastních zdrojů jsme ji připravili pro obchod na globálním trhu. Uspěli jsme a získali tak pro ČR i historické prvenství - podle agentury Frost & Sullivan jsme vůbec první českou technologií tohoto typu, která cenu získala,” uvedl Ladislav Mareš, předseda představenstva Nafigate Corporation, která je držitelem výhradní licence původního patentu VUT v Brně a rozšířila výrobní a technologické know-how procesu výroby PHA. Cílem společnosti je přenos této technologie na globální trh, spolu s komerčním partnerem, Jiangsu Clean Environment Technology, který má dobře zavedenou síť pro sběr použitého fritovacího oleje na území Číny.
V rámci projektu nyní probíhá transfer české biotechnologie Hydal pro výstavbu pilotní linky, která bude umístěna v Nanopolis /SIP/ v Suzhou v Číně. Aktivity realizuje společnost Nafigate Corporation ve spolupráci s  čínským partnerem firmou Jiangsu Cleanet na základě společného podniku Suzhou Hydal Biotech. Hlavním důvodem spolupráce s Čínou je fakt, že tato země se potýká s palčivým problémem tzv. bílého znečištění (znečištění syntetickými plasty) a použití mulčovací fólie z biopolymeru PHA je ideálním řešením: poté, co folie splní svůj účel, se po uplynutí požadované doby jednoduše samovolně rozloží na CO2 a vodu.
Projekt transferu biotechnologie Hydal do Číny podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR). „V našem programu EPSILON jsme finančně podpořili vývoj receptury pro zemědělské fólie, který je nyní ve fázi testování v reálných podmínkách. Nově podporujeme i transfer této technologie do Číny, kde vznikl společný česko-čínský podnik na zpracování potravinářských odpadů a výrobu fólií,“ konstatuje Martin Bunček, místopředseda TA ČR.
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1932 článek mě zaujal 492
Zaujal Vás tento článek?
Ano