hnv murr

Focus RS se kontroluje sluchem

Díky moderní technice je kvalita měřitelná,dokonce v řádu nano veličin, ale lidské smysly jsou nenahraditelné, např. při degustaci vína nebo ladění pian. To samé ale platí i pro kontrolu automobilových motorů. Speciálně vyškolení odborníci Fordu provádějí kontrolu každého motoru modelu Focus RS sluchem.

 

V montážním závodu Fordu v Španělské Valencii zjistili, že i když se výroba spoléhá na testovací a kontrolní přístroje, stejně při určitých typech zkoušek hraje významnou roli lidský sluch, tzv. dobré uši. Zaměstnanci závodu se proto školí - učí se rozpoznávat defekty na speciálně připravených „vadných“ motorech. Po několikaměsíčním školení získají kvalifikaci a dokážou za méně než minutu odhalit nedokonalosti, které se pak řeší ještě před konečnou montáží motoru do vozu.
Tzv. „naslouchači“ pátrají ve zvukotěsných komorách i po těch nejnepatrnějších známkách problémů s motorem. V závodě je celkem 18 komor umístěných na konci výrobní linky. Členové týmu vědí, jak má znít dokonale kalibrovaný motor, a rozpoznají i nepatrné zvuky signalizující problém. Pokud zaznamenají chřestění nebo pískání, které typicky provází závady jako zablokovaný mazací kanál či poškozené ozubení, pošle se motor na speciální kontrolu, která problém najde a vyřeší. Tímto způsobem se také neustále zlepšuje kvalita výrobního procesu. Jde o součást přísných zkoušek kvality, jimiž prochází každý vyrobený Focus RS.
K bezchybnému chodu motorů 2,3 EcoBoost, určených pro sportovní model Focus RS, které se vyznačují speciálním naladěním, pomáhají ještě před jejich konečným namontováním tito speciálně vyškolení odborníci, kteří namísto sofistikovaných přístrojů spoléhají na vlastní sluch. Motor se pyšní nejvyšším výkonem 257 kW a umožňuje vozu dosáhnout zrychlení 0–100 km.h-1 za 4,7 s a vyvinout rychlost až 266 km.h-1.
Každý den přezkoumá „naslouchačský“ tým ve valencijské motorárně 2000 motorů. O přirozené přestávky mezi jednotlivými zkouškami se postará příprava motorů k testu, což zaměstnancům pomáhá udržet koncentraci celý pracovní den.
 

 
Publikováno: 8. 6. 2016 | Počet zobrazení: 2164 článek mě zaujal 453
Zaujal Vás tento článek?
Ano