hnv murr

Sklizeň Zlatých Amperů

Během letošního, v celkovém pořadí již 24. ročníku, veletrhu AMPER (který tak příští rok oslaví první čtvrtstoletí své existence) proběhla tradiční soutěž o nejpřínosnější exponát veletrhu - Zlatý AMPER 2016. Prestižní ocenění si z letošního veletrhu odváží hned desítka exponátů, které svými parametry oslovily odbornou porotu vybírající z nominovaných kandidátů nejzajímavější produkty.  

 

Soutěž je určena pro exponáty prezentované na mezinárodním veletrhu AMPER 2016, které jsou svými parametry srovnatelné se světovou úrovní a reflektují současné trendy vývoje ve svém oboru, mají vysokou technickou a technologickou úroveň. Plusové body v hodnocení přináší nominovaným produktům také originalita řešení, bezpečnost a uživatelský komfort exponátu, a také další praktické faktory, jako jsou např. možnosti zajištění servisu a náhradních dílů, ekologické parametry a v neposlední řadě rovněž celková úroveň prezentace produktu.
Přihlášené exponáty hodnotí odborná komise, kterou tvoří specialisté z ČVUT Praha, VUT Brno, ZČU Plzeň, VŠB-TU Ostrava, STU Bratislava a TU Košice, kteří mohou na základě posouzení přihlášených exponátů a jejich charakteristik udělit v až pěti vybraným výrobkům ocenění Zlatý AMPER a stejný počet čestných uznání nejpřínosnějším exponátům veletrhu. Letos tuto možnost hodnotitelé plně využili a z  27 přihlášených produktů si prestižní ocenění odváží desítka exponátů, které zaujaly odbornou porotu, ale, jak dokumentoval i zájem návštěvníků před expozicemi, kde byly nominované výrobky vystaveny, rovněž odbornou veřejnost. Z oceněných firem zaujala porotu hlavně produkce společnosti Siemens, která si do své prestižní „síně slávy“ může z letošního AMPERu zařadit hned dva exponáty.

Nejvyšší ocenění Zlatý AMPER získaly:

- Měniče frekvence ACS880, ACS580 a ACS380 s bezdrátovou komunikací přes mobilní telefon pomocí technologie Bluetooth, který vystavovala společnost ABB. Tyto výrobky jsou odpovědí na trend digitalizace a automatizace výroby. Asistenční ovládací panel frekvenčního měniče je vybaven přijímačem i vysílačem pracujícím ve standardním pásmu 2,4 GHz (typický pro Bluetooth) a lze ovládat pomocí smartphonu s využitím volně dostupné aplikace Drivetune umožňující např. zadávat provozní parametry, řešit chyby či poruchy apod. Asistenční ovládací panel i aplikace Drivetune splňují přísné požadavky na kyber bezpečnost.
- i SUB - Inteligentní distribuční trafostanice z portfolia společnosti Siemens. Slouží k aktivnímu řízení zařízení v distribuční síti a řízení sítě NN s obsluhou dat z elektroměrů, kompenzaci jalového a vyšších harmonických výkonů, regulaci transformátorů a koordinaci dodávek a odběrů, získávání a přenos měřených hodnot a stavů ze sítí VN a NN, monitoring a distribuci na straně VN apod. Klíčovým prvkem je plynem izolovaný rozvaděč řady 8DJH, který lze volitelně vybavit motorovým pohonem a různými doplňkovými systémy (senzory, indikace zkratů, detekce napětí apod.) a regulovatelný distribuční VN transformátor FITformer REG umožňující oddělit síť VN z hlediska stability od sítě NN.
- Embedded PC řady CX5100 firmy Beckhoff ČR. Novinka z řady výkonných bezventilátorových (a tedy i bezhlučných) průmyslových PC určených pro montáž na DIN lištu do rozvaděčů v náročném průmyslovém prostředí s garantovaným funkčním rozsahem v rozmezí teplot od - 25 do + 60 °C. V kombinaci se softwarem TwinCAT 3 je vhodné jako flexibilní a komplexní řešení pro střední aplikace s možností přiřazení části aplikačního SW (PLC, řízení servopohonů včetně vícerého, safety, HMI apod.) k jednotlivým jádrům použitého procesoru.
- Plynový hustoměr Nanomass prezentovaný firmou Endress+Hauser Czech. Měřicí jednotka založená na moderním mikroelektromechanickém systému MEMS s využitím pokročilé miniaturizace. Kromě kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti nabízí přístroj možnost měření velmi malého množství plynu (pomocí miniaturního měřicího senzoru založeného na mikroskopické trubičce), velmi rychlou reakční dobu (pod 20 ms), vysokou přesnost a opakovatelnost měření.
- Workswell WIRIS firmy Workswell. Produkt českého výrobce je určen pro termovizní systém pro drony, poskytující jejich obsluze při termografickém měření stejný komfort, na který jsou zvyklí z používání ručních termokamer. Obsahuje řadu funkcí, které významně rozšiřují možnosti aplikačního nasazení i ekonomickou návratnost celého systému.

Čestné uznání si letos z Brna odvezly následující firmy a jejich exponáty:
- ZPUE S.A./Koronea Group za Recloser THO-RC27
- Siemens za obloukovou ochranu 5SM6
- Orbit Merret za modulární bezpapírový zapisovač OMR 700
- Dehn+ Söhne GmbH + Co. KG za systém DEHNvario
- ELETUR za 3G/4G solární IP kameru Anbash NC336.
 

 
Publikováno: 8. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1886 článek mě zaujal 458
Zaujal Vás tento článek?
Ano