hnv murr

Nový kabát pro černobylský vrak

Francouzské společnosti Bouygues a Vinci dokončily loni na podzim montáž konstrukce nového sarkofágu (New Safe Confinement) pro čtvrtý blok Černobylské jaderné elektrárny, který má překrýt a nahradit původní železobetonový sarkofág, jehož konstrukce se již začala rozpadat.  

 

Mohutná oblouková konstrukce, přepravovaná od roku 2012 po dílech do Černobylu, kde je montována dohromady, má být podle plánu vztyčena nad budovou zničeného bloku na podzim roku 2017. Nový sarkofág, na jehož financování se největší měrou podílí Evropská banka pro obnovu a rozvoj (675 mil. eur), Evropská komise, USA a další země, je navržen na životnost minimálně 100 let, během kterých by měla být většina likvidačních prací na poškozeném 4. bloku dokončena. Náklady na výstavbu sarkofágu přesáhnou dvě miliardy eur (podle webu The Guardian se vyšplhaly na více než 2,1 mld. eur – ca 58 mld. Kč).
Nový plášť ochrání předchozí starý kryt před nepříznivými vnějšími vlivy a také naopak bude chránit okolní prostředí před případným únikem nebezpečných látek. Obří konstrukce sarkofágu měří 108 m na výšku, 257 m na šířku, 150 m na délku a váží 31 000 t, celý sarkofág váží zhruba 5krát více než Eiffelova věž o hmotnosti 10 100 t. Montáž konstrukce probíhala po dvou polovinách, které byly loni v létě spojeny v jeden celek. Sarkofág byl opatřen pláštěm a do jeho vnitřku byly instalovány technologické části, např. vzduchotechnika, ventilace, požární systémy, dálkově ovládaná manipulační technika - zejména mostový jeřáb, pomocí nějž bude rozebrán starý sarkofág. Po dokončení těchto prací bude nový ochranný plášť přesunut po kolejnicích o 330 m nad reaktorovou budovu a část strojovny 4. bloku, poškozeného havárií z konce dubna 1986 kde budou doplněny boční stěny, které zajistí hermetičnost a posílí celou konstrukci sarkofágu.


 

 
Publikováno: 3. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1854 článek mě zaujal 385
Zaujal Vás tento článek?
Ano