hnv murr

Přímé upnutí už funguje i v mikroměřítku

Německý výrobce přesných obráběcích nástrojů Mapal Präzisionswerkzeuge uvedl na trh několik novinek, které nabízejí nové možnosti a zvýšení kvality obrábění. První je určena výrobcům používajícím malé tzv. mikronástroje, další pak přináší vyšší kvalitu a bezpečnost do segmentu výroby klikových hřídelí.  

 

V portfoliu tohoto výrobce upínacích sklíčidel malých rozměrů přibyl nový systém pro jemnou mechaniku. Upínací sklíčidla úzkých obrysů, jejichž tvary jsou nyní díky technologii aditivní výroby vyráběny bez omezujícího pájeného spoje, mohou přímo upnout Ø 3, 4 a 5 mm, což umožňuje nyní použít na mikroúrovni také hydraulické upínací čelisti. Systém uvítají výrobci v oborech využívajících jemnou mechaniku, např. v lékařské technice nebo hodinářském a bižuterním průmyslu.
   
Štíhlé nástroje se už obejdou bez redukce
Až dosud upnutí Ø menší než 6 mm vyžadovalo použití redukční vložky. S novým upínáním již nejsou zapotřebí. Kombinace hydraulické upínací technologie s úzkým smršťovacím sklíčidlem lze využít i na mikroúrovni, kde to zatím nebylo možné. Stejně jako jeho protějšky pro Ø nad 6 mm se i nový HTC nástroj realizuje pomocí aditivní výroby, protože dosud nebylo možné vyrábět hydraulické upínací čelisti pro malé průměry pod 6 mm za použití konvenčních způsobů výroby, vzhledem k tomu, že upínací oblast je velmi blízko přední části sklíčidla. Aditivní výroba však tento problém umožnila vyřešit a novinka podle výrobce v souhrnu představuje ideální soustřednost < 3 µm na polohovacím otvoru a < 5 µm na 2,5násobku průměru plus vysokou geometrickou přesnost spolu s dobrým tlumením vibrací. Tlumení zabudované do systému snižuje riziko mikrotrhlinek na špici, což dává tomuto nástroj delší průměrnou životnost a snižuje opotřebení vřetena stroje.
Rovněž HTC s úzkým profilem tak nyní nabízí všechny přednosti osvědčené technologie Mapal HTC (High Torque Chuck), kde "T" označuje nejen točivý moment, ale také teplotní odolnost. Široký rozsah provozních teplot až do 170 °C zajišťuje větší spolehlivost procesu. Jakost vyvážení je G = 2,5 při rychlosti otáčení 25 000 min-1. Nové sklíčidlo je vhodné pro všechny aplikace obrábění v obrysově kritických oblastech. Umožňuje snadné a rychlé upnutí nástroje, pro jeho implementaci není potřeba žádné školení obsluhy, a nevyžaduje vysoké náklady na nastavení nebo drahá periferní zařízení.

Vrtné tyče, které si ohlídají kolizi s obrobkem
Koncem února představila firma novou řadu vrtných tyčí s kompenzací povolení obráběcích břitů. Pro hospodárné jemné obrábění ložisek klikového hřídele v obráběcích centrech jsou často používány vyvrtávací tyče. S inovativní koncepcí, vyvinutou ve spolupráci s výrobcem stroje, se firmě podařilo optimalizovat tento proces několika způsoby a díky nové řadě vrtných tyčí s kompenzací povolení břitů může být v porovnání s konvenčními vyvrtávacími tyčemi významně zvýšena kvalita zpracování a prodloužena životnost nástroje.
Novinka funguje současně i jako přestavovací nástroj. Řezné hrany jsou řízeny tak, aby se zatáhly do úložných drážek nástroje přes vnitřní spojovací řídicí tyč. Pouze tímto způsobem mohou být všechny separátory v ložiskových dráhách klikové hřídele obráběné současně v jednom tažném řezu. Bez kontroly břitu by došlo při jeho zasouvání k nevyhnutelné kolizi s obrobkem. Tyč lze ovládat pomocí různých systémů, jako jsou: mechatronické systémy (např. ToolTronic), tlakové chladicí kapaliny v systému nebo pomocí vlastního systému obráběcího centra.
Ruční nastavení řezných vložek k vyrovnání opotřebení způsobující prostoje, jak konstatuje výrobce, není díky nasazení nové řady vyvrtávacích tyčí nutné. Je to proto, že řezné hrany se měří v souladu s každou jednotlivou aplikaci přímo v obráběcím centru s integrovanou měřicí tyčí, nebo externě, a do řízení obráběcího centra je zadána skutečnou hodnotou. Ostří bude odpovídajícím způsobem seřízeno a určené opotřebení bude automaticky kompenzováno.
 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 2365 článek mě zaujal 428
Zaujal Vás tento článek?
Ano