hnv murr

Ferrari nejsou jen auta

I když je jméno Ferrari pro většinu lidí synonymem pro proslulou italskou automobilku a vozy této značky, stejný název nese i přední italský výrobce obráběcích strojů - společnost C.B.Ferrari, působící v severoitalském městě Mornago zhruba 50 km od Milána.  

 

Jde o relativně mladou firmu - založena byla v roce 1966 a letos oslaví 50. výročí - konkrétně 1. září, kdy pánové Renato Bianchi a Giuseppe Ferrari jako techničtí členové a finančník Augusto Caravati před 50 lety založili firmu původně vyrábějící malé frézky vhodné pro děrování, výrobu forem i komplexních obrobků. Během následujících pěti dekád se ze skrovných počátků zrodil moderní strojírenský podnik se dvěma výrobními závody, jehož produkce však brzy překročila domácí hranice Itálie. V současnosti mezi významné odběratele těchto stojů, v elegantním rudošedém designu, patří např. USA.
Od svého založení se firma zaměřuje na neustálé inovace a úsilí o vysokou přesnost v nejrůznějších výrobních aplikacích, což zařadilo značku C.B.Ferrari ke světové špičce ve vysoce přesných 5osých CNC obráběcích centrech. Významný podíl na tom má zejména dlouholetá tradice v přesné mechanice, vlastní vývoj a výroba všech strojů a to včetně elektromechanických vřeten a otočných stolů, s důrazem na zajištění mimořádné kvality a spolehlivosti v průběhu času.
Mezi významné milníky v historii firmy se zařadil zejména rok 1985, kdy C.B.Ferrari ve spolupráci s přední italskou CNC společnosti ELEXA vyvíjí první počítačem řízené CNC obráběcí centrum v Evropě. A tradice inovací pokračuje dodnes.
K posledním novinkám v portfoliu firmy patří např. vysokorychlostní portálové obráběcí centrum s vysokou přesností řady D (D-Series). Jeho tuhá litinová konstrukce dává stroji schopnost účinného tlumení vibrací a velkou rozměrovou stálost, což podle výrobce umožňuje dosáhnout nejvyšší přesnost vyžadovanou náročnými požadavky trhu. Díky vysoké osové dynamice jsou stroje D-Series schopny nabídnout vysokorychlostní obrábění v kombinaci s nejlepší dosažitelnou přesností. Vysoký výkon a točivý moment elektrovřeten umožňují strojům této řady provádět jak hrubovací tak dokončovací operace a zpracování obrobku s maximální efektivitou. Stroje jsou osazeny novou unikátní dvouotočnou výkyvnou hlavou umožňuje v ose A naklápění +/- 110° a v ose C v rozsahu +/- 270°. Integrace otočného stolu a kontinuálně naklápěné hlavy dovoluje řadě D-Series dosahovat maximálně plynulý pohyb os a extrémně vysokou úroveň povrchové úpravy.
Další možnosti nabízejí kombinace strojů Ferrari s robotem, v podobě vysokovýkonného automatizovaného robotického pracoviště, jak ukázalo řešení vyvinuté ve spolupráci s firmou Kuka, představené na posledním veletrhu EMO v Miláně.
 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1937 článek mě zaujal 421
Zaujal Vás tento článek?
Ano