hnv murr

Flexibilní automat na obrábění hřídelů

Od výrobní technologie pro obrábění hřídelů se očekává flexibilita a schopnost pokrýt spektrum různých variant jedné a téže součásti i při zmenšujícím se výrobním množství a trendu zkracování produktových cyklů. 

 

Obrábění různých hřídelů (převodové, kloubové, vyrovnávací či hřídele rotorů, čerpadel apod.) jsou obecně velmi diametrálně odlišné procesy obrábění. Důležitou roli hraje stabilita obráběné součásti. Stabilní obrobky definovaného tvaru je možno doobrobit tvrdým soustružením nebo loupáním, u tenčích, labilnějších součástí bývá nejvhodnější závěrečné broušení. Od technologického postupu se odvíjí výsledná kvalita, výrobní čas a tím i výrobní náklady, jsou různé nároky na nástroje. Je potřeba vyhodnotit řadu faktorů, např. jestli brousit nebo tvrdě soustružit.
Na březnovém veletrhu GrindTec v Augsburgu představila společnost Emag řešení v podobě stroje VTC 100 GT, které je flexibilní pro pokrytí spektra různých variant. Stroj, jenž je určen zejména pro subdodavatelské firmy automobilového průmyslu, je schopen zvládnout jak kompletní finální obrobení hřídele, tak broušení s korundovými či CBN nástroji. S novým strojem VTC 100 GT na tvrdé obrábění hřídelů sleduje firma maximální flexibilitu finálního obrábění. Ta je dosažena integraci všech „tvrdých“ procesů do jednoho stroje, takže pracovní postupy je možné střídat podle potřeb vyráběné součásti. Prioritou je ekonomický proces, aby byl dobrý přístup k zařízení, a tím i krátké časy na osazování a konverzi.
Stroj je vybaven kotoučovým revolverem na 11 nástrojů (12. pozice je obsazena zakládacím chapadlem), nadstandardně jej lze osadit revolverem „life-tool“ (tj. revolverem s poháněnými nástroji), a osou Y a integrovaným brusným kotoučem. Proces začíná vyjmutím polotovaru chapadlem ze zásobníku do upínací polohy. S nástrojem v revolveru je pak možno provádět např. soustružnické operace, hned poté případný brusný proces, takže prostoje mezi jednotlivými pracovními operacemi jsou minimální.
VTC 100 GT vděčí za svou efektivitu své motorizaci: obrobkové vřeteno pracuje s točivým momentem 75 Nm a hnacím výkonem 19,5 kW. Díky dostatečné výkonnostní rezervě je schopen v rychlém tempu zvládat i těžké procesy třískového obrábění, kde vynikají výhody vertikálního uspořádání. A jelikož soustružení hřídelů provází velké množství třísek, ty mohou díky tomu volně spadávat dolů, což má pozitivní vliv na procesní spolehlivost.
Stroj nabízí podle výrobce také výrazně nižší investiční a výrobní náklady, než obvyklá řešení této kategorie. Díky své vertikální, kompaktní konstrukci zabírá ve výrobní hale pouhých cca 1,8 m na šířku a 3,6 m na délku, provozovatelé také ušetří např. na nákladech na automatizaci a periférii, jelikož zásobník polotovarů, zásobník hotových dílů a obrobkové chapadlo jsou integrální součástí stroje.
 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1752 článek mě zaujal 400
Zaujal Vás tento článek?
Ano