hnv murr

Chytrá krabička od Mazaku

Pod označením SmartBox představila společnost Mazak novinku pro Průmysl 4.0 a Internet věcí. Systém vyvinutý ve spolupráci s firmami Cisco a Memex je určen pro snadné připojení ke strojům a nástrojům na celopodnikové síti. 

 

Smartbox je mini elektrická skříň o velikosti domácí lékárničky, která může být namontována na stěně stroje a připojena k obráběcím strojům několika způsoby. Např. přímo k elektrické skříni novějších CNC strojů, aniž by bylo nutné přeskupit součásti již instalované v existující skříni. Podstatné však, je, že SmartBox lze připojit i ke starším zařízením, které nemusí mít hodně elektronického ovládání již přímo v sobě. Přidání běžného čidla na starších strojích, které pak mohou být připojeny k integrovanému obvodu ve SmartBoxu umožní tyto stroje snadno připojit k síti pro sběr dat a sledování na základní úrovni. Jedna krabička může sloužit pro několik strojů, v závislosti na tom, jak chce uživatel konfigurovat síť a jak jsou stroje uspořádány na lince nebo v továrně.
SmartBox poskytuje vysokou úroveň zabezpečení dat. Jednou z hlavních komponent uvnitř boxu je průmyslový switch Cisco Ethernet série 4000, který zabraňuje neoprávněnému přístupu do strojů a zařízení v síti. Autorizovaný přístup je však pružný, jednoduchý a bezpečný. Chytrá krabička používá pro interoperabilitu MTConnect - otevřený výrobní komunikační protokol založený na XML a internetové technologii HTTP pro sdílení dat v reálném čase. Umožňuje sbírat data z celé dílny, včetně strojů, mobilních zařízení a procesů. MTConnect v podstatě poskytuje společný slovník s normalizovanými definicemi pro data generovaná obráběcím stroji (alarmy, signály, výstrahy operátor, nastavování hodnot, zprávy atd.), takže tovární zařízení “mluví stejným jazykem”. SmartBox má vestavěnou inteligenci, jeho vývojáři dbali na to, aby i přepínač prováděl sběr dat, analýzu a výkaznictví se softwarem běžícím na procesoru v přepínači. Díky této možnosti může přepínač komunikovat přímo s operátory a dílenským dohledem, aniž by procházel síťovými servery.

 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1918 článek mě zaujal 420
Zaujal Vás tento článek?
Ano