hnv murr

ABB pomáhá rozvíjet technické školství

Celosvětově instalovala společnost ABB už více než čtvrt milionu robotů a její česká robotická divize vyvinula pro podporu technického vzdělávání i speciální školicí set s průmyslovým robotem. Robotické pracoviště tak bude pomáhat s výukou na technických školách, s nimiž ABB dlouhodobě spolupracuje.

 

Prvním uživatelem unikátního systému, vyvinutého s cílem poskytnout studentům možnost vyzkoušet si robotická zařízení v praxi, se stala pražská Střední průmyslová škola strojnická v Betlémské ulici, kam společnost ABB oficiálně 10. března předala školicí robotické pracoviště s průmyslovým 6osým robotem IRB120, řídicím systémem IRC5 a profesionálním simulačním softwarem RobotStudio. Software umožňuje veškeré programování robotů na počítači a velmi přesné simulace s využitím reálných robotických programů identických s těmi, které jsou aplikovány ve výrobě. Pracoviště o rozměrech 1,2 x 1,2 m obsahuje veškeré potřebné bezpečnostní prvky dle platných norem a umožňuje rozšíření o další prvky automatizace, jako např. dopravníkové pásy, magnetické či pneumatické systémy, kompresor, kamerový systém a další.
„Naším cílem je vzbudit ve studentech zájem o vědecko-technické obory a zvyšovat kompetence budoucích uchazečů o zaměstnání. Firmy dnes volají po absolventech, kteří budou fundovanými odborníky ve svém oboru, proto je v oblasti podpory technického vzdělávání potřeba udělat mnoho dílčích kroků. Za jeden z nich považujeme dostatek praxe, který studenti mohou získat právě díky školicímu robotickému pracovišti,“ řekl Ing. Miroslav Žilka, CSc., ředitel SPŠ Betlémská.
Nejde však zdaleka o ojedinělou aktivitu ABB ve vztahu k technickému školství – firma dlouhodobě a systematicky iniciuje a podporuje spolupráci s technicky zaměřenými středními a vysokými školami, o čemž svědčí řada projektů spolupráce. K nejnovějším patří např. zapůjčené vybavení Žilinské univerzitě ve formě speciálního zatěžovacího stanoviště s AC a DC pohonem. Toto zařízení v hodnotě zhruba 300 000 Kč, sestavené pro výukové účely Operačním centrem ABB v Ostravě, globálním inženýrským centrem pro divizi Procesní automatizace, bude sloužit jako nástroj k demonstrování funkcí s možností řízení asynchronního a stejnosměrného pohonu spojených pružnou spojkou. „Pomocí tohoto zatěžovacího stanoviště lze nasimulovat jakékoliv reálné průmyslové aplikace, třeba u motoru používaného k pohonu válcovací stolice, ventilátoru, dopravníku nebo výrobních linek,“ uvádí Anders Kornblad, ředitel Operačního centra ABB v Ostravě. Zatěžovací stanoviště, unikátní svým provedením a komplexností, využijí především studenti elektrotechnických oborů, jimž umožní přímou konfrontaci nabytých vědomostí s metodami řízení a algoritmy uplatňovanými v reálných průmyslových aplikacích, s nimiž se setkají v praxi.
„ABB se cíleně snaží prostřednictvím svých projektů a aktivit zvyšovat zájem studentů o technické obory. Pořádáme mj. soutěž vědecko-technických projektů pro studenty technických vysokých škol ABB University Award, která nabízí studentům jedinečnou možnost prezentovat své diplomové a bakalářské práce odborné porotě a převést své znalosti do praxe. Nabízíme také exkurze do výrobních závodů, výzkumných a vývojových center, organizujeme přednášky, semináře a Dny otevřených dveří. Dlouhodobě podporujeme všechny stupně vzdělávání, od základního po vysokoškolské,“ říká Lucie Melicharová Jandová, ředitelka marketingové komunikace a PR v ABB ČR. Pro zajištění maximálního přínosu pro vzdělávání nabízí firma školám i portfolio školicích programů – od základního zaškolení až po pravidelná každoroční doškolení – a navíc je možné absolvovat rekvalifikační kurz akreditovaný MŠMT, který má celoživotní platnost. Rozsah a odbornost školení lze přizpůsobit posluchačům od prvních ročníků středních škol až po odborné vysokoškolské semináře. /re/

Na veletrhu Amper připravila ABB pro studenty vysokých škol specializovanou sekci Kariérní poradenství, kde měli po celou dobu konání veletrhu možnost popovídat si s personalisty nebo si přímo sjednat individuální konzultaci a získat tak okamžitou zpětnou vazbu ke kariérním tématům, která je zajímala. Konzultace byly vedeny náborovými specialisty z Operačního centra ABB v Ostravě.
 

 
Publikováno: 2. 6. 2016 | Počet zobrazení: 1945 článek mě zaujal 435
Zaujal Vás tento článek?
Ano