hnv murr

Výrobní kapacita jaderných elektráren opět vzrostla

Během roku 2015 se mírně zvýšila globální kapacita výroby jaderné energie. Oproti konci roku 2014, kdy se na světě nacházelo 437 funkčních reaktorů o celkovém výkonu 377 GW, došlo k nárůstu počtu o dva nové reaktory a 5 GW výkonu. 

 

Nyní je ve světě 440 provozuschopných reaktorů o celkovém výkonu 382,7 GW. Zásadní podíl na rozšíření počtu jaderných elektráren měla Čína, která loni uvedla do provozu 8 nových reaktorů. Jediné nové bloky, které byly v roce 2015 spuštěny mimo území Číny, byl jihokorejský Shin Wolsong 2 a ruský reaktor na rychlých neutronech Bělojarsk 4. Naopak v Německu byla po 33 letech provozu odstavena JE v bavorském Grafenrheinfeldu, která dodávala do sítě 1,27 GW. Švédsko upustilo z ekonomických důvodů od dokončení modernizace odstaveného reaktoru Oskarshamn 2 a obnovení provozu se zatím neplánuje. Japonsko loni po čtyřech letech zahájilo proces opětovného spouštění svých jaderných elektráren. Jako první obnovily výrobu dva bloky elektrárny Sendai, z provozu bylo naopak natrvalo vyřazeno 5 menších reaktorů. V současnosti je na světě ve výstavbě dalších 64 bloků s celkovým instalovaným výkonem 67 GW. Z toho na Evropu (nepočítáme-li Rusko) ale připadá jen šest: ve Francii, Finsku, v Bělorusku a na Slovensku.
Letos má být zahájen komerční provoz 16 nových reaktorů o celkovém výkonu 16,6 GW. Nejvíce – plná polovina z celkového počtu bude opět spuštěna v Číně, tři reaktory by měly zahájit provoz v Indii, dva v Jižní Koreji a po jednom reaktoru v USA, Ruské federaci a Pákistánu. V roce 2016 se rovněž očekává ukončení provozu nejstaršího francouzského jaderného bloku v elektrárně Fessenheim, který měl být původně odstaven až v roce 2017.
 

 
Publikováno: 13. 5. 2016 | Počet zobrazení: 1941 článek mě zaujal 430
Zaujal Vás tento článek?
Ano