hnv murr

Zaměstnání v technických oborech: Praha

Letos pokračujeme ve spolupráci s personální agenturou Grafton Recruitment v monitorování situace trhu práce na technické pozice. Lucie Grollová, vedoucí pražské pobočky, nám k tomu řekla několik zajímavostí.  

 

V Praze patří mezi nejvíce poptávané pozice z technických oborů strojní i elektro konstruktéři a výrobní inženýři do oblastí kvality, výroby a nových projektů. V současné době v Praze platí, že pokud má uchazeč technické vzdělání a domluví se anglicky či německy, tak proto, aby získal místo, nemusí nic dělat, stačí si jen dobře vybrat.
Nabízené mzdy vycházejí především ze zkušeností, znalostí a jazykové vybavenosti konkrétního kandidáta. Např. konstruktér nebo výrobní inženýr se znalostí německého či anglického jazyka na úrovni B1 a s praxí v délce 2-5 let může očekávat 35 000-50 000 Kč měsíčně.
Obecně v technických oborech nejvíce poptávají firmy nové pracovníky z oblastí vývoje a výroby, především pak z automobilového průmyslu, kde je největší zájem o pozice konstruktérů, hardwarových inženýrů a test inženýrů. Znalost cizích jazyků je naprosto stěžejní, 90 % technicky odborných pozic přímo vyžaduje znalost cizího jazyka. Z hlediska poměru je zájem primárně o angličtinu (80 %) a němčinu (20 %), ostatní jazyky jsou u takových pozic požadovány výjimečně.
Studentům lze doporučit, pokud mají zájem v budoucnu hledat uplatnění v technických oborech, aby studovali VŠ se zaměřením elektro či strojní a neopomíjeli jazykovou vybavenost. Absolventi technických vysokých škol (ČVUT v Praze, VUT v Brně a další) mají v dobré možnosti, protože firmy, zejména v Praze, pro ně nabízejí dostatek pracovních pozic. Existují firmy, které nekompromisně vyžadují VŠ vzdělání, nicméně většina firem je otevřená i středoškolákům s odpovídající praxí.
Pokud chce firma v Praze přilákat pracovníky na technické pozice, tak určitě záleží na konkrétním oboru a také lokalitě, kde firma sídlí. Obecně by si společnosti měly budovat dobré jméno na trhu. Pro technické kandidáty je kromě standardních benefitů velmi důležitý další rozvoj a tedy přístup k moderním technologiím ve výrobě a práce na zajímavých vývojových projektech.
Nadbytek uchazečů v Praze naopak registrujeme na nižší technické pozice bez jazykových požadavků a s menšími nároky na odbornost. Jako příklad lze uvést mistra výroby, ale rozhodně sem nepatří odborné pozice typu svářeč či CNC operátor.
 

 
Publikováno: 10. 5. 2016 | Počet zobrazení: 1926 článek mě zaujal 401
Zaujal Vás tento článek?
Ano